Statistica a anuntat sec. Dezechilibrul in comertul exterior a scazut cu circa 215 milioane de euro in luna iulie comparativ cu luna anterioara, pana la 765,8 milioane de euro. Un lucru pozitiv. Insa tot statistica subliniaza. Deficitul comercial a c
Statistica a anuntat sec. Dezechilibrul in comertul exterior a scazut cu circa 215 milioane de euro in luna iulie comparativ cu luna anterioara, pana la 765,8 milioane de euro. Un lucru pozitiv. Insa tot statistica subliniaza. Deficitul comercial a crescut la aproape 5 miliarde de euro la sapte luni, fata de 3,49 miliarde de euro, volum inregistrat in perioada ianuarie-iulie 2004. Iata ca deodata situatia se schimba. Dar nu mira. Fara o strategie nationala de export, de altfel un hatru a propus ca Ministerul Economiei si Comertului sa se denumeasca Ministerul Economiei si atat, deficitul comercial se va mentine la cote alarmante. Rezultatele sunt... normale. Fara o diversificare a productiei si o crestere calitativa a marfurilor romanesti, ne-am cantonat, practic, pe o singura piata - si aceea elitista. Iata, principalii parteneri comerciali ai Romaniei au ramas tarile din Uniunea Europeana, care detin o pondere de 68,6% in structura exporturilor si de 63% in cea a importurilor. Aceasta in conditiile in care, fara sa existe o explicatie rezonabila, au fost abandonate piete traditionale precum China, Egiptul, India, spatiul ex-sovietic sau cel iugoslav, piete cu mare capacitate de absorbtie si, important, nu atat de pretentioase ca acelea vestice. In alta ordine de idei, se pune problema ce exportam. Raspunsul il avem analizand structura importurilor. Conform datelor statistice, 24,6 la suta din totalul importurilor realizate in primele sapte luni sunt importuri temporare de marfuri in vederea prelucrarii. Cu alte cuvinte, sustinem activitatea de export prin marfuri cu valoare adaugata extrem de mica, demonstrand ca lohn-ul ramane, in continuare, forta motrice a comertului exterior, un sistem pe cale de disparitie in spatiul in care dorim sa ne integram. Nici nu-i de mirare atat timp cat in anul 2003 exporturile au crescut cu 9.946 milioane de euro, comparativ cu anul 1992. Insa, conform analizelor, aceasta crestere se datoreaza urmatoarelor grupe de servicii: incaltaminte (crestere de... 1350%) si textile si articole textile (crestere de 670%). Deci, export doar de mana de lucru.
Avand in vedere aceste lucruri, nu poti sa arunci vina la nesfarsit pe stimularea consumului de catre sistemul bancar. Desigur, exista o crestere a consumului, dar ea mai degraba este naturala (dotarea cu electrocasnice a romanilor este cu mult sub standarde, iar Romania nu produce, cum ar fi normal) si ea trebuia luata in calcul. Se poate spune ca deficitul comercial nu are legatura cu explozia creditelor, ci arata clar ca economia romaneasca are o capacitate redusa de export.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.