Ministerul Justitiei a incheiat cu Guvernul olandez o intelegere privind acordarea unui grant de doua milioane de euro, suma ce va fi folosita pentru repararea unor inchisori din Romania si pentru realizarea unui studiu referitor la un penitenciar cu
Ministerul Justitiei a incheiat cu Guvernul olandez o intelegere privind acordarea unui grant de doua milioane de euro, suma ce va fi folosita pentru repararea unor inchisori din Romania si pentru realizarea unui studiu referitor la un penitenciar cu 500 de locuri.
La semnarea acordului, ministrul Monica Macovei a declarat ca banii vor acoperi costul pentru asigurarea mobilierului in cele trei penitenciare, montarea unei centrale termice la penitenciarul Botosani si modernizarea centralei termice de la penitenciarul Gherla. "Partea romana nu are nici o contributie financiara in acest proiect, acesta urmand sa se deruleze in perioada decembrie 2005 - 31 iulie 2007", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.
Acordul a fost semnat de ministrul Justitiei, Monica Macovei, si ministrul Afacerilor Europene al Olandei, Atzo Nicolai, aflat in vizita in Romania.
La randul lui, seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Marius Iacob, a aratat ca, in momentul de fata, pentru incalzirea unor unitati penitenciare se foloseste pacura, ceea ce este extrem de costitisor, iar ca introducerea gazelor naturale ar reduce aceste cheltuieli. El a dat drept exemplu inchisorile din Botosani, Drobeta Turnu-Severin si Gherla (care sunt incalzite pe baza de pacura). Iacob a mai subliniat ca sistemul penitenciar este unul subfinantat iar ca banii primiti de la stat sunt insuficienti. Pe de alta parte, ministrul Monica Macovei a spus ca va prezenta in Guvern, saptamana viitoare, proiectele de modificare a Codului Penal, Codului de procedura penala si a legii executarii pedepselor, aratand ca aceste acte normative contin prevederi care influenteaza standardele aplicate in inchisori.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.