Tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au diminuat foarte putin fata de saptamana precedenta (- 5,76%), atingand in perioada 22 - 26 august valoarea totala de 104,22 milioane de RON.
Media zilnica a valorii transferurilor a cobora

Tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au diminuat foarte putin fata de saptamana precedenta (- 5,76%), atingand in perioada 22 - 26 august valoarea totala de 104,22 milioane de RON.
Media zilnica a valorii transferurilor a coborat catre nivelul de 20,8 mil. RON pe sedinta, sectorul petrolier incepand sa castige teren in raport cu cel financiar-bancar pe fondul unor transferuri importante cu actiunile Petrom.
Tranzactiile din piata obligatiunilor au fost foarte slabe in aceasta saptamana, valoarea insumata a schimburilor cu doi emitenti: Raiffeisen Bank si Municipalitatea din Oradea fiind de doar 81.456 RON.

Scaderi pe toti indicii bursieri

Toti indicii bursieri s-au corectat negativ in aceasta saptamana, mai semnificativ scazand SIF-urile, pe fondul unei tranzactii in scadere fata de perioada precedenta. Indicele BET a coborat cu 2,36 la suta, un aport mai semnificativ la scaderea acestuia avand Rompetrol Rafinare Constanta. Indicele BET-Compozit a pierdut 1,5 la suta, pe piata existand o tendinta de marcare a profiturilor din partea investitorilor.
Cea mai semnificativa scadere a inregistrat-o indicele BET-FI, care a atins 6,42 la suta, SIF-urile continuand tendinta de scadere din finalul saptamanii precedente. Nou-lansatul indice ROTX listat la Bursa din Viena care reflecta evolutia celor mai puternice 6 companii de la BVB (BRD, TLV, RRC, SNP, IMP si TBM) a inregistrat o scadere de 1,82%.

Tranzactii deal foarte ridicate

Saptamana trecuta s-au inregistrat tranzactii numeroase in piata deal cu titlurile Petrom, BRD-Groupe Société Générale, SIF 5 Oltenia, SIF 2 Moldova si Flamingo International, valoarea totala a acestor schimburi fiind foarte ridicata: peste 26,6 milioane de RON, adica 25,5% din valoarea totala a schimburilor cu actiuni. Toate deal-urile au fost facute in zona preturilor pietei, mai importante dintre acestea fiind schimburile de peste 24,4 milioane de titluri ale Petrom, care au reprezentat 40% din valoarea insumata a acestei piete.

Bancile nu au fost afectate de scaderi

Reprezentantele sectorului bancar au fost printre putinele blue-chips-uri care nu au suferit scaderi saptamanale semnificative, aici existand o evolutie mai stabila dar si o lichiditate mai redusa fata de perioadele anterioare. Toate cele trei banci cu actiuni listate la categoria I au avut variatii reduse. Banca Comerciala Carpatica si-a anuntat rezultate financiare pozitive in primul semestru, dar indicatorul PER anualizat este mai slab: 31.
Actiunile Bancii Transilvania au fost suspendate in cursul saptamanii, pentru a anunta lansarea emisiunii de obligatiuni hotarate in primavara, din valoarea totala de 25 milioane de dolari, 20 de milioane fiind destinate exclusiv IFC-ului. Finalul saptamanii a adus o scadere a actiunilor celor doua banci sub palierul de 0,9 RON si respectiv 0,5 RON pe titlu. Activele Sicomed Bucuresti au atins noi maxime istorice la bursa, interesul pentru acest sector fiind in crestere dupa anuntarea unor performante financiare semestriale bune. La bursa Sicomed a atins un nou top la valoarea de 1,03 RON, insa a inchis saptamana in usoara scadere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.