Reprezentantii coalitiei de guvernare au mai facut un pas pentru schimbarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.
Modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor a primit aviz favorabil din partea Comisiei de reg
Reprezentantii coalitiei de guvernare au mai facut un pas pentru schimbarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.
Modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor a primit aviz favorabil din partea Comisiei de regulament. Singurii care s-au impotrivit au fost reprezentantii PSD si PRM. Urmatorul pas va fi ca deputatii reuniti in sedinta extraordinara sa aprobe noile prevederi.
Raportul de modificare a fost votat, ieri, de membrii Comisiei de Regulament, cu cinci voturi pentru si doua impotriva. Principalul motiv pentru care deputatii PSD si PRM au fost impotriva a fost acela ca modalitatile de revocare a presedintelui Camerei sunt neconstitutionale. Potrivit modificarilor aduse regulamentului, presedintelui Camerei, cat si celorlalti membri ai Biroului Permanent li se poate revoca mandatul la solicitarea grupurilor parlamentare care i-au propus sau a mai mult de jumatate din numarul deputatilor.
In plus, deputatul PSD, Ioan Bivolaru, a precizat ca PSD a fost de acord cu majoritatea propunerilor de modificare a acestui regulament.
La randul sau, deputatul PRM Olguta Vasilescu a explicat ca formatiunea sa ar putea ataca noile modificari aduse regulamentului la Curtea Constitutionala. "Foarte grav este ca nu stim daca le putem ataca, pentru ca Alianta doreste ca in ziua in care va fi votat Raportul, sa fie ales un nou presedinte la Camera si s-ar putea ca demersul nostru sa fie tardiv", a adaugat deputatul.
In replica, deputatul PD Daniel Buda a explicat ca nu a fost incalcat nici un articol din Constitutie, ci au fost armonizate dispozitiile din Regulament cu cele din legea fundamentala a tarii. "Nu e nevoie de o motivatie suplimentara de a revoca, in afara de aceea ca s-a schimbat majoritatea in Parlament", a spus el, adaugand ca revocarea nu trebuie sa se faca doar la cererea unui grup parlamentar, ci atunci cand se schimba majoritatea politica. In plus, el a mentionat ca nu este normal ca cei doi presedinti ai Parlamentului sa aiba alt regim juridic decat presedintele Romaniei, care poate fi revocat in anumite conditii.
Convocati in regim de urgenta la inceputul acestei saptamani la solicitarea reprezentantilor coalitiei de guvernamant, membrii comisiei au lucrat, timp de trei zile, pentru a finaliza cele 864 de amendamente ale proiectului noului regulament al Camerei Deputatilor, amendamente formulate de toate grupurile parlamentare la cele 217 articole ale documentului.
Votul final trebuia dat vineri, insa nu a fost posibil intrucat personalul tehnic nu a avut timp sa finalizeze documentul. In mai putin de o zi, personalul tehnic din Comisie trebuia sa scrie cele 864 de amendamente care au fost depuse la raportul de modificare a Regulamentului, dar si amendamentele care au fost facute in timpul discutiilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.