Prezent la reuniunea anuala, de la Paris, a tuturor ambasadorilor Frantei, presedintele Jacques Chirac, citat de posturile franceze de televiziune, s-a referit, in discursul de deschidere, la efectele votului negativ al francezilor fata de Constitut
Prezent la reuniunea anuala, de la Paris, a tuturor ambasadorilor Frantei, presedintele Jacques Chirac, citat de posturile franceze de televiziune, s-a referit, in discursul de deschidere, la efectele votului negativ al francezilor fata de Constitutia Uniunii Europene. In acest context, el a anuntat ca i-a cerut premierului Villepin sa-i prezinte propuneri care sa permita recastigarea cetatenilor Frantei la proiectul european. "Trebuie sa propunem francezilor o alta modalitate de a construi Europa, mai democratica si care sa-i ataseze mai mult la deciziile ce privesc viitorul lor", a subliniat presedintele Chirac. Considerand ca "seismul" de la 29 mai, respectiv votul negativ la Constitutia UE, a aratat necesitatea unui "nou consens" in Europa, Chirac a precizat ca i-a cerut premierului Villepin sa faca astfel de propuneri incat sa asocieze in mai mare masura Parlamentul, dar si colectivitatile locale, partenerii sociali si societatea civila la procesul decizional european. Aceste propuneri, a adaugat el, trebuie facute in perspectiva unui summit al Uniunii Europene, convocat pentru 27-28 octombrie, la initiativa presedintiei britanice, cu scopul de a se gasi o iesire din criza declansata de voturile negative ale francezilor si olandezilor la Constitutia UE.
Chirac a evocat in fata ambasadorilor viziunea sa despre o "Europa politica, ambitioasa, sociala si solidara". Mai mult, a spus el, "Europa nu are vocatia de a fi o zona vasta de liber schimb, diluata in economia globalizata, ci ea este, inainte de toate, un proiect politic intemeiat pe valori comune". El si-a exprimat, cu acelasi prilej, dorinta ca pana la finele acestui an sa se ajunga la un acord asupra bugetului UE pentru anii 2007-2013, buget astfel conceput incat fiecare stat membru al UE sa-si aduca o contributie justa la finantarea extinderii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.