Desi a fost condamnat in Europa, Sever Muresan face afaceri in judetul Hunedoara. In urma cu o saptamana, conducerea Consiliului Judetean Hunedoara a incheiat un parteneriat public privat cu firma Asset Management System SA Bucuresti, care face parte

Desi a fost condamnat in Europa, Sever Muresan face afaceri in judetul Hunedoara. In urma cu o saptamana, conducerea Consiliului Judetean Hunedoara a incheiat un parteneriat public privat cu firma Asset Management System SA Bucuresti, care face parte din grupul luxemburghez Fibelfin, al carui reprezentant al actionarului majoritar este omul de afaceri judecat pentru cazul Dacia Felix.
Potrivit contractului semnat la data de 22 august, firma lui Muresan va construi in Hunedoara o sosea cu rang de autostrada, Santuhalm - Hunedoara, si un aeroport pentru avioane Charter la Saulesti.
Contractul, a carui valoare totala este de aproximativ 130 de milioane de lei noi (1.300 de miliarde de lei vechi), a fost semnat dupa ce 25 din cei 28 de consilieri au votat "pentru" insusirea parteneriatelor publice private pentru realizarea celor doua investitii, restul abtinandu-se sau exprimandu-se "impotriva" din motive morale legate de condamnarea lui Sever Muresan in Franta.
Astfel, in timp ce fostul sef al Politiei Romane, Ion Pitulescu (cel care l-a retinut pe Muresan), a votat in favoarea proiectelor respective, recomandand totusi verificarea respectarii clauzelor contractuale, un alt consilier judetean, Gheorghe Popescu, s-a abtinut de la vot pentru ca "Sever Muresan nu prezinta o garantie pentru derularea unui contract de asemenea anvergura".
"M-am abtinut de la vot, deoarece consider ca Sever Muresan a devalizat o banca si a pagubit milioane de oameni. In plus, omul de afaceri a fost condamnat pentru evaziune fiscala in Franta. Din aceste motive, cred ca Sever Muresan nu prezinta o garantie pentru derularea unui contract de asemenea anvergura", a spus, citat de Mediafax, consilierul Gheorghe Popescu.

De la sase, la trei - si ramane Asset Management System Bucuresti

La o zi dupa semnarea parteneriatului public privat intre autoritatile judetene si Asset Management System SA Bucuresti, Mircea Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, a afirmat ca grupul de firme luxemburghez a fost selectat in urma unei licitatii publice, la care s-au inscris si doua societati din Romania.
Contactat telefonic, consilierul Marin Butar ne-a declarat ca "la licitatia pentru realizarea soselei cu patru benzi s-au inscris initial sase firme, dar numai trei au depus scrisori de intentie". "Acestea sunt SC Tarnava Construct SA Brasov, Asset Management System SA Bucuresti si SC Gevanipet SRL Brasov, care, de altfel, au participat si la licitatia privind Aeroportul. Dintre ele, doar firma bucuresteana a indeplinit conditiile, motiv pentru care a fost desemnata castigatoare a licitatiei", a mai spus consilierul.
In ceea ce priveste conditiile prevazute in contract, presedintele CJ Hunedoara a precizat, citat de Mediafax, ca "firma este obligata sa deschida un cont in care sa vireze 30 la suta din cota ce ii revine din investitie, iar in cazul in care lucrarile nu sunt demarate in termen de sase luni de la obtinerea autorizatiilor, banii vor intra in conturile Consiliului Judetean Hunedoara". "Daca firma respecta angajamentele, la finalul lucrarii poate retrage suma. De asemenea, se va retine cinci la suta din suma drept garantie. Receptia constructiilor se va face dupa expirarea termenului de garantie, adica dupa cinci ani, iar aceasta suma va fi restituita daca lucrarea va fi bine executata. Societatea privata va avea in exploatare timp de 25 de ani investitiile respective", a subliniat Mircea Molot.

Condamnat si cautat de Franta

Controversatul om de afaceri Sever Muresan a fost acuzat de devalizarea Bancii Dacia Felix, acesta neavand inca o condamnare definitiva in Romania. In schimb, Sever Muresan a fost condamnat in Franta la 18 luni de inchisoare, in luna martie 2004, pentru sustragere voluntara de la plata impozitelor.
Procesul penal care s-a judecat la Dijon, in Franta, a inceput in urma unei sesizari semnate de partenerii romani, actionari sau directori la prima banca privata a Romaniei, Dacia Felix. De altfel, Sever Muresan a fost arestat in anul 1999, in Ungaria, in baza unui mandat de arestare international, sub acuzatia ca a devalizat Banca Dacia Felix. A fost condamnat in 2000, la Geneva, la trei ani si jumatate de detentie, apoi extradat in Romania.

Ion Pitulescu a avertizat

"Am atras atentia consilierilor judeteni ca este vorba despre omul de afaceri pe care eu l-am arestat in urma cu cativa ani. Stiu ca Sever Muresan a fost condamnat la inchisoare in Franta, pentru incalcarea Legii comerciale. Din cate cunosc, el nu are antecedente penale in Romania. Eu le-am explicat consilierilor ca avem de-a face cu o problema de moralitate. Nu m-am opus contractului, care oricum fusese incheiat, deoarece sunt de acord cu investitiile. Am cerut, insa, urmarirea cu mare atentie a derularii contractului si, mai ales, respectarea clauzelor. Din datele pe care le detin, licitatia pentru aceste investitii a fost una legala, iar contractul este bine intocmit si prevede clauze care aduc Consiliul Judetean Hunedoara in avantaj, in cazul in care nu este respectat", a declarat Ion Pitulescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.