cuminte sa-i vina sorocul. Mama ei a adus-o pe lume greu, dupa ce a fost salvata in ultima clipa din calea apelor care au stricat rostul oamenilor din mai multe sate din sudul tarii. La inceputul lunii iu-lie, "Libertatea" v-a prezentat povestea u
cuminte sa-i vina sorocul. Mama ei a adus-o pe lume greu, dupa ce a fost salvata in ultima clipa din calea apelor care au stricat rostul oamenilor din mai multe sate din sudul tarii.
La inceputul lunii iu-lie, "Libertatea" v-a prezentat povestea unei femei din serbanesti, judetul Olt, insarcinata in luna a opta, care a fost salvata de un echipaj al Ambulantei BGS dupa ce statuse trei zile in apa, incercand sa mai salveze ceva din gospodaria invadata de puhoaie.
Am gasit-o pe Anghelina Paraschiv la Maternitatea din Slatina, unde luni, 22 august, pe la 1 noaptea, dupa un travaliu de trei ore, femeia a nascut o fetita de doua kilograme si jumatate, perfect sanatoasa.
Femeia isi amin-teste cu durere de cele trei zile de cosmar de la inceputul lui iulie. stie ca apa a depasit gardul de la gospodaria lor, a patruns in casa, iar noroiul le-a distrus aproape toate lucrurile, haine si obiecte de mobilier. Dupa ce s-a oprit ploaia, Anghelina a muncit impreuna cu barbatul ei sa curete noroiul din curte si din cele doua camere ale casei lor. A stat ore in sir cu picioarele in apa rece, iar la un moment dat a cazut la pamant, secerata de durere. "M-a luat durerea si nu am mai stiut de mine." S-a trezit la spital, unde doctorii au diagnosticat-o cu raceala, accentuata de o anemie puternica.
"Am avut mare noroc cu medicii de la ambulanta, care m-au dus la spital atunci, in iulie. Copilul nu mai misca, iar colul era deschis. Daca mai intarziam putin, nasteam. Dar bebelusul era foarte mic si nu ar fi trait", ne-a spus femeia. Doctorii s-au mirat ca femeia de 32 de ani a scapat cu bine dupa trei zile de stat in apa: "Am fost prea rezistenta. Dar cu toata apa asta parca nu mai sunt in firea mea. Cum vad norul de ploaie, cum fug la parintii mei, care au casa in deal."
S-a intors la spital dupa doua luni de asteptare infrigurata. "Tot timpul m-am gandit sa nu pateasca ceva copilul. Duminica seara mi s-a rupt apa. Am cautat repede o masina de ocazie, dar se facuse deja tarziu, iar pe sosea nu mai trecea nimic. Am avut noroc cu un microbuz care mergea la Slatina. soferul ne-a dus chiar pana la maternitate." Aici, Anghelina a intrat direct in sala de nasterii. A nascut greu, dupa trei ore de chin, dar acum e fericita ca totul s-a terminat cu bine si abia asteapta sa o prezinte familiei pe fetita ei, Niculina.
Fetita nascuta pe 22 august nu este singurul copil al familiei Paraschiv. Ea mai are un fratior, care va implini in curand doi ani si asupra caruia inundatiile din iulie au lasat urme adanci. stie ca toate lucrusoarele lui au fost luate de apa si, daca il intrebi unde ii sunt ghetutele, raspunde simplu: "Apa."
Mama l-a luat in brate si l-a scos din casa invadata de puhoaie, iar pus-tiul isi aminteste ca apa ii ajungea pana la piept. "Abia am nimerit sa iesim din casa", ne spune sotul femeii. "Noroc ca nu dor-meam. Nenorocirea ne-a lovit pe la 10 seara. Nu am apucat sa pun la adapost decat televizorul, pe care l-am urcat in pod. Abia il cumparasem. Da-dusem o caruta de bani pe el si ar fi fost pacat sa-l strice apa. De mobila pe care ne-au luat-o socrii anul trecut s-a ales praful."
Sotii Paraschiv zugravisera de curand si asteptau cu nerabdare sosirea celui mai nou membru al familiei lor, cand ploaia torentiala de la inceputul lunii iulie le-a dat toate planurile peste cap. Apa a trecut de sacii de nisip cu care cei doi au blocat portita de la pridvor si a intrat in casa, depasind in scurt timp un metru si jumatate in inaltime. Peretii nu s-au uscat nici acum, ba chiar au inceput sa se mucegaiasca. Apa de la fantana nu e buna nici de baut, nici de spalat: "Am incercat sa facem baie, dar apa ne intepa la fata. N-avem ce face, caram cu galetile si cu sticlele din deal."
Chiar daca ploile din acest an au fost o exceptie, iar batranii satului nu-si amintesc sa mai fi trait vreodata un asemenea potop, Anghelina nu vrea sa-si creasca copiii intr-o casa aflata in calea inundatiilor. "Ca sa nu ne inunde trebuia sa facem temelia de un metru si jumatate. Vrem sa plecam de aici. Nu ne dorim sa traim asa, cu teama in suflet si cu bagajele pregatite, daca da apa peste noi." Sotii Paraschiv au depus o cerere la pri-maria din serbanesti pentru un loc de casa intr-o zona mai ferita, iar acum asteapta raspunsul, alaturi de alte zeci de sateni ale caror gospodarii au fost distruse de furia apelor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.