O data cu cresterea discrepantei dintre numarul de organe donate si numarul mult mai mare al persoanelor aflate pe listele de asteptare pentru un transplant, cercetatorii au incercat gasirea unor surse ''non-traditionale'' de organe. Cateva dintre so
O data cu cresterea discrepantei dintre numarul de organe donate si numarul mult mai mare al persoanelor aflate pe listele de asteptare pentru un transplant, cercetatorii au incercat gasirea unor surse ''non-traditionale'' de organe. Cateva dintre solutiile propuse sunt: organe de la animale - xenotransplant, organe artificiale, celulele stem si fetusi avortati.
''Animalele sunt o sursa potentiala de organe. Experimentele de transplant cu inimi de cimpanzeu sau ficat de porc au fost urmarite cu mare atentie. Unul din contraargumentele xenotransplanturilor a fost posibilitatea transferului de bacterii sau virusuri animale la om, care ar putea produce epidemii, mai ales ca pacientii sunt tratati cu imunosupresoare puternice. Unii specialisti considera ca primatele, care sunt amenintate cu disparitia, nu ar trebui sa fie furnizori de organe pentru oameni'', precizeaza dr. Raluca-Mihaela Asandei. Deci, nu este exclus ca in curand xenogrefele sa devina o sursa majora de organe.
In ceea ce priveste organele artificiale, acestea reprezinta o alta varianta potentiala de organe: ''Problemele etice pe care le implica folosirea organelor artificiale fac referire la costurile extrem de ridicate pe care le implica si, totodata, la eficacitatea acestora. Persoanele care ar primi organe artificiale ar putea avea nevoie de noi organe artificiale in cazul in care mecanismele celor anterioare s-ar defecta''. Celulele stem se pot specializa pentru a forma diferite tipuri de celule ce se gasesc in corpul uman. ''Cercetatorii au mari sperante ca celulele stem vor putea fi folosite, intr-o zi, pentru a recrea intregul corp uman. Obiectiile bioeticienilor fac referire mai intai la sursa acestor celule. In timp ce, celulele stem pot fi gasite in corpul uman adult, aparent cele mai potente celule stem provin din primele celule care alcatuiesc corpul uman. Cand aceste celule sunt extrase, embrionul este distrus. Unii considera acest fapt imoral si cer incetarea cercetarilor si a procedurilor medicale care distrug embrionii umani aflati in procesul de dezvoltare'', afirma Asandei. Si fetusii avortati reprezinta o potentiala sursa de organe pentru transplant: ''In prezent au loc dezbateri asupra moralitatii sau nu a folosirii organelor de la fetusi avortati in stadii tarzii ale sarcinii pentru transplanturi care ar putea salva viata unui alt copil.
Multe persoane cred ca aceasta metoda ar scuza avorturile din stadiile avansate, pe care unii le considera imorale.
O alta obiectie vine din partea celor care cred ca incurajarea utilizarii organelor fetale avortate ar incuraja cultivarea organelor sau metoda de concepere a unui copil cu intentia de a-l avorta pentru a-i folosi organele pentru transplant''.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.