Senatul uzbek a votat, ieri, in favoarea evacuarii bazei americane de la Karshi-Khanabad, din sudul tarii, confirmand astfel definitiv o decizie a autoritatilor de la Taskent anuntata la sfarsitul lunii iulie, informeaza Mediafax. In cursul dezbateri
Senatul uzbek a votat, ieri, in favoarea evacuarii bazei americane de la Karshi-Khanabad, din sudul tarii, confirmand astfel definitiv o decizie a autoritatilor de la Taskent anuntata la sfarsitul lunii iulie, informeaza Mediafax. In cursul dezbaterii care a precedat votul, mai multi senatori au cerut Statelor Unite sa acorde Uzbekistanului compensatii financiare pentru presupuse pagube provocate mediului de prezenta fortelor americane pe teritoriul tarii lor. Mai mult, parlamentarii uzbeci au condamnat in unanimitate SUA si presa straina pentru "interpretarea gresita" a evenimentelor produse in orasul Andijan, in luna mai, cand autoritatile au reprimat sangeros o revolta ce s-a soldat cu 187 de morti, potrivit bilantului oficial, considerat insa de catre organizatiile umanitare mult mai mare. Potrivit deciziei anuntate la sfarsitul lunii iulie, autoritatile uzbece acordasera 180 de zile americanilor pentru evacuarea bazei instalate in vederea sustinerii operatiunilor din Afganistan, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001. La inceputul acestei luni, oficialii americani au recunoscut ca inchiderea bazei din Uzbekistan reprezinta o problema pentru Washington. De aceea, o serie de inalti responsabili militari si diplomati americani, inclusiv seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, au vizitat in ultima perioada mai multe republici ex-sovietice din Asia Centrala, in special Tadjikistanul, Kargazstanul si Turkmenistanul pentru a discuta anumite aranjamente militare cu reprezentantii acestora.
In cadrul dezbaterilor, senatorii uzbeci au mai afirmat ca autoritatile de la Taskent au cheltuit 168 de milioane de dolari pentru infrastructurile bazei, dar ca Statele Unite nu au dat nimic pentru aceste lucrari. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.