Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat, ieri, dupa intrevederea avuta cu presedintele organizatiei neguvernamentale americane "Proiect pentru Democratii in Tranzitie" si al Comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson, ca disc
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat, ieri, dupa intrevederea avuta cu presedintele organizatiei neguvernamentale americane "Proiect pentru Democratii in Tranzitie" si al Comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson, ca discutiile purtate "incheaga intentiile strategice ale Romaniei si dau continut preocuparilor tarii noastre pentru Marea Neagra", informeaza Rompres. "SUA si comunitatea internationala sunt interesate de modul in care Romania se raporteaza la problematica Marii Negre din punctul de vedere al securitatii. Am discutat despre Marea Neagra si despre felul in care putem cointeresa statele riverane, inclusiv Ucraina, in proiecte de democratizare pe o proiectie de certitudini, si nu pe intalniri doar cu efect mediatic, intrucat regiunea abia acum isi descopera interesele comune. Marea Neagra are nevoie de un plus de securitate", a afirmat Ungureanu. El a mai aratat ca relatiile bilaterale dintre statele riverane sunt susceptibile de sincope deoarece insasi cooperarea regionala nu este bine activata la nivel regional, iar schemele politice trilaterale nu functioneaza in toate cazurile. Ungureanu a adaugat ca s-a discutat si despre incercarile de "internationalizare a Marii Negre", care ar determina o crestere a interesului comunitatii internationale fata de acest spatiu si fata de conflictele inghetate, precum cel din Transnistria, a caror "toxicitate" ameninta stabilitatea zonei. Bruce Jackson efectueaza un turneu in tarile balcanice si in cele din bazinul Marii Negre. Jackson este unul dintre cei mai influenti neo-conservatori in ceea ce priveste strategia de securitate si politica externa a Washingtonului, desi nu detine o functie oficiala in administratia americana. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.