Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNS) au intocmit o noua lista a bolilor profesionale incompatibile cu functia didactica, reglementand printr-un ordin comun si modalitate
Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNS) au intocmit o noua lista a bolilor profesionale incompatibile cu functia didactica, reglementand printr-un ordin comun si modalitatea efectuarii controlului medical anual pentru personalul din invatamantul preuniversitar. Avizul clinic va fi acordat in baza controlului medical anual efectuat de medicul de familie pe lista caruia se afla cadrul didactic, cadrul didactic auxiliar si, respectiv, personalul nedidactic, examenul fiind suportat de CNAS.
Potrivit acestui ordin, pe lista bolilor profesionale incompatibile cu functia didactica figureaza trei categorii. O prima categorie se refera la situatii de inaptitudine profesionala de natura psiho-comportamentala. In acest caz, este vorba de episoade acute ale bolilor psihotice, deteriorarea cognitiva (indiferent de etiologie) sau tulburari severe de comportament cauzate de bolile mintale, inclusiv cele care pot insoti tulburarile de identitate de gen si preferinta sexuala, precum si cele datorate consumului de alcool si/sau de substante psihoactive. MEdC sublinaza ca nici unul din manualele de clasificare si diagnostic moderne nu include homosexualitatea in cadrul tulburarilor de preferinta sexuala.
O alta categorie de boli incompatibile cu profesia de cadru didactic o reprezinta afectiunile neurologice (tulburari de vorbire care impiedica activitatea didactica - balbaismul foarte grav si afazia - de orice etiologie).
Si bolile transmisibile in evolutie, pana la vindecare, inclusiv starea de purtator, pana la sterilizare (de exemplu TBC evolutiv) sunt boli profesionale incompatibile cu functia didactica.
Examinarea psihologica anuala a personalului din invatamantul preuniversitar se realizeaza de catre psihologii scolari. Totodata, personalul din invatamantul preuniversitar este obligat sa prezinte conducerii unitatii scolare o declaratie pe propria raspundere ca nu sufera de aceste afectiuni psihice.
In cazul constatarii unor tulburari de natura psiho-comportamentala, psihologii scolari informeaza directorii unitatilor de invatamant, iar acestia, la randul lor, solicita, in conditiile legii, un examen medical specializat la un cabinet de medicina a muncii.
Costul aferent examenului va fi suportat de catre Consiliul Local, respectiv Consiliul Judetean, conform legii.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.