O curte din San Francisco (California) a autorizat o coalitie de grupari ecologiste sa cheme in judecata Guvernul SUA in legatura cu incalzirea globala, fiind prima data cand un tribunal american recunoaste ca schimbarile climatice pot avea un impact
O curte din San Francisco (California) a autorizat o coalitie de grupari ecologiste sa cheme in judecata Guvernul SUA in legatura cu incalzirea globala, fiind prima data cand un tribunal american recunoaste ca schimbarile climatice pot avea un impact dezastruos, relateaza in editia de vineri cotidianul britanic The Independent. Initiativa le-a apartinut miscarilor Greenpeace si Prietenii Pamantului, impreuna cu orasul Boulder din Colorado si trei orase din California - Oakland, Santa Monica si Arcata. In plangerea inaintata tribunalului din San Francisco, cele patru municipalitati au subliniat ca urmarile incalzirii globale, intre care cresterea nivelului marii si a temperaturii apei, vor avea un impact negativ asupra comunitatilor lor. Sunt mentionate totodata numele a doua agentii guvernamentale, Corporatia pentru investitii private in strainatate (Opic) si Banca de export-import a SUA, care, potrivit autorilor plangerii, deruleaza proiecte ce se fac responsabile de 8% din emisiile de gaze cu efect de sera de pe plan mondial.
Un recent studiu realizat de oameni de stiinta nord-americani au avertizat ca incalzirea globala va determina topirea sezoniera a ghetarilor din sistemul arctic, pentru prima data dupa peste un milion de ani, si acest proces se accelereaza, aminteste The Independent.
Actuala administratie de la Washington a refuzat sa ratifice Protocolul de la Kyoto vizand reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, care a intrat in vigoare anul acesta. (D.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.