Croatia a acuzat ieri Slovenia ca manifesta "ambitii teritoriale", dupa ce Guvernul sloven a solicitat Parlamentului sa adopte o lege privind constituirea unei zone ecologice in nordul Marii Adriatice, intr-o regiune disputata de cele doua tari. "Est
Croatia a acuzat ieri Slovenia ca manifesta "ambitii teritoriale", dupa ce Guvernul sloven a solicitat Parlamentului sa adopte o lege privind constituirea unei zone ecologice in nordul Marii Adriatice, intr-o regiune disputata de cele doua tari. "Este vorba despre o incercare (a Guvernului sloven) care demonstreaza ambitii teritoriale" fata de Croatia, se arata intr-un comunicat al Guvernului de la Zagreb. Croatia considera ca adoptarea unei astfel de legi ar incalca dreptul international si principiile fundamentale care guverneaza relatiile internationale.
Guvernul sloven a pregatit deja proiectul de lege privind constituirea unei zone ecologice in Golful Piran, la frontierele Sloveniei, Croatiei si Italiei, si a solicitat, joi, adoptarea acestuia de catre Parlament. Autoritatile de la Zagreb considera, insa, ca limita de sud a acestei zone patrunde in apele teritoriale croate.
Croatia considera ca Slovenia nu are iesire in apele internationale si ca nu are nici dreptul de a crea un culoar de trecere in afara apelor sale teritoriale. Ca urmare, Guvernul de la Zagreb propune ca diferendul privind granita comuna - care a creat de mai multe ori tensiuni in relatiile dintre cele doua foste republici iugoslave - sa fie solutionat prin arbitraj international.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.