RECUNOSTINTA SOVIETICA Politicienii care au votat pentru cedarea teritoriilor romanesti au fost rasplatiti de URSS cu temnita. Alexandru Vaida-Voievod, Gheorghe Mironescu, Constantin Argetoianu, Ion Gigurtu sunt cativa dintre politicienii ca

RECUNOSTINTA SOVIETICA

Politicienii care au votat pentru cedarea teritoriilor romanesti au fost rasplatiti de URSS cu temnita.

Alexandru Vaida-Voievod, Gheorghe Mironescu, Constantin Argetoianu, Ion Gigurtu sunt cativa dintre politicienii care au votat pentru cedarea teritoriilor romanesti. Ei au considerat ca este in ""interesul national"" ca provinciile romanesti sa fie cedate fara rezistenta. Au fost facute astfel jocurile marilor puteri, ce contau pe atitudinea defensiva a Romaniei. URSS, una dintre beneficiarele acestei atitudini, ar fi trebuit sa ii ""rasplateasca"". Dar sovieticii i-au arestat si inchis ca reprezentanti ai burghezo-mosierimii exploatatoare ca si criminali de razboi.

DUPA FAPTE... Ion Gigurtu a girat ca prim-ministru cedarea nordului Ardealului. Este arestat de mai multe ori dupa intrarea trupelor sovietice in Bucuresti. In 1956 este judecat si primeste o condamnare de 15 ani de temnita. Nu va supravietui regimului dur de inchisoare decat trei ani.
Gheorghe Mironescu, prim-ministru al Romaniei interbelice, este si el ""vanat"" de comunistii ajunsi la putere. I se intenteaza mai multe procese. Se ascunde de autoritati, dar primeste in absenta condamnari la ani grei de inchisoare. Parasit de toti cunoscutii moare in 1949, intr-un parc din Bucuresti.
Al. Vaida Voievod a fost prim-ministru de mai multe ori. Dupa 1945, noii conducatori nu l-au mai considerat un pericol, deoarece era grav bolnav. I-au impus un regim de domiciliu obligatoriu, la casa lui din Sibiu, unde inceteaza din viata in 1950.

INTRE ""DIBACIE"" SI NEPUTINTA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.