persistat timp indelungat deasupra teritoriului tarii noastre, iar intr-un timp foarte scurt cantitatile de apa cazute au depasit absolut toate asteptarile", ne-a spus Aristita Busuioc, specialist in cadrul departamentului "Schimbari Climatice" din c
persistat timp indelungat deasupra teritoriului tarii noastre, iar intr-un timp foarte scurt cantitatile de apa cazute au depasit absolut toate asteptarile", ne-a spus Aristita Busuioc, specialist in cadrul departamentului "Schimbari Climatice" din cadrul Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM). incalzirea globala a fost contabilizata in ultimul secol la mai putin de un grad Celsius: doar 0,8 grade, ceea ce pare o nimica toata pentru oricine, in afara de meteorologi. Specialistii in clima romaneasca au contabilizat si ei aceasta crestere de netagaduit. Aristita Busuioc afirma ca aceeasi medie, 0,8 grade Celsius, s-a constatat si in tara noastra in ultima suta de ani.

S-a trecut brusc de la un anotimp rece la unul cald

"Zona extracarpatica s-a dovedit a fi cea mai expusa la acest fenomen, adica exact zonele inundate, iar cea intracarpatica pare a fi chiar protejata", spune specialistul ANM. "in acest an au avut loc inundatii de mai multe ori: campuri de presiune scazuta au aparut deasupra Marii Mediterane si au trimis regulat, pentru perioade de cateva zile, cantitati uriase de ploi asupra sud-estului Europei. Romania a fost deja victima a inundatiilor si este de asteptat ca situatia sa devina si mai rea in viitor", sunt de parere expertii Greenpeace. "Semnul clar ca ceva nu este in regula in aceasta vara a fost faptul ca s-a trecut oarecum brusc de la un anotimp rece la unul cald. Iarna, primavara. Apoi, vara a inceput sub semnul unor temperaturi cu mult scazute fata de media anuala. Cresterea frecventei si amplitudinii fenomenelor extreme este o consecinta clara a schimbarilor climatice care sunt pe cale sa se produca", ne mai spune Aristita Busuioc.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.