"Intr-o zi, statistica va deveni pentru om la fel de necesara ca si scrisul si cititul", afirma, citandu-l pe Oscar Wilde, proaspatul presedinte al Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, numit in aceasta functie incepand cu luna

"Intr-o zi, statistica va deveni pentru om la fel de necesara ca si scrisul si cititul", afirma, citandu-l pe Oscar Wilde, proaspatul presedinte al Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, numit in aceasta functie incepand cu luna iulie. Intr-un interviu acordat agentiei Rompres, presedintele INS a dezvaluit problemele cu care se confrunta institutia si proiectele pe care le are in vedere in viitorul apropiat.

Regandirea sistemului de culegere a datelor

Vergil Voineagu a declarat ca este necesara "exercitarea unui lobby mai consistent in favoarea statisticii, adoptarea unui brand al statisticii, care sa ii confere atributul de a fi in primul rand cunoscuta ca atare si, in al doilea rand, recunoscuta ca o institutie de prestigiu". Acesta mai afirma ca sistemul de culegere a datelor trebuie regandit, astfel incat paralelismul sau redundanta obtinerii de informatii sa fie redus la minimum. O alta prioritate este largirea sferei de utilizare a surselor administrative, pentru ca "in lipsa unor unitati statistice specializate in diverse institutii, cererea de date la un grad mare de detaliere si la termene scurte este pusa aproape exclusiv in sarcina Institutului National de Statistica", afirma Voineagu.

Ponderea in PIB a economiei ascunse

Presedintele INS a mai declarat ca, in viitorul apropiat, isi propune efectuarea unor teste suplimentare, inclusiv cu asistenta internationala, asupra consistentei si veridicitatii datelor, ca si in ceea ce priveste metodele ce stau la baza calculelor pentru acele sectoare ce concura la complexul general al indicatorilor macro-economici determinati de statistica. "M-as referi la un singur exemplu, cel al determinarii in cadrul PIB a valorii (ponderii) economiei neobservate, cunoscuta si sub alte denumiri (economia ascunsa, economia in umbra)", a declarat Voineagu, adaugand ca, in 2006, se va derula in acest sens un proiect cu sprijin Phare. In ceea ce priveste asimilarea in intregime a acquis-ului statistic comunitar, acesta a precizat ca exista un domeniu care "necesita in continuare eforturi pentru a avea statistici relevante, de calitate; acest domeniu este unul crucial, fiind cel cu privire la statistica mediului inconjurator".

Imi voi da demisia cand se vor face presiuni politice

Intrebat daca au existat presiuni din partea factorului politic, presedintele INS a declarat ca "nici un reprezentant al Guvernului nu a facut presiuni in ceea ce priveste persoanele din INS, metodologiile utilizate sau in cea priveste datele statistice - ca sens, structura sau exclusivitate", adaugand ca nu este membru al nici unui partid politic si ca legea statisticii interzice acest lucru. "In momentul in care se vor face presiuni asupra mea din partea factorului politic, ma voi intoarce la catedra", a afirmat presedintele INS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.