Rectorii Universitatilor de Medicina si Farmacie ii solicita presedintelui Traian Basescu o intrevedere in cadrul careia sa-i fie aduse la cunostinta obiectiile lor fata de proiectul de modificare si completare a Legii spitalelor propus de Ministerul
Rectorii Universitatilor de Medicina si Farmacie ii solicita presedintelui Traian Basescu o intrevedere in cadrul careia sa-i fie aduse la cunostinta obiectiile lor fata de proiectul de modificare si completare a Legii spitalelor propus de Ministerul Sanatatii (MS). Totodata, acestia i-au adresat, ieri, presedintelui Basescu o scrisoare deschisa in care ii semnaleaza si problemele privind invatamantul medical.
"Conform modificarilor propuse in noul proiect, reprezentantii Universitatilor si ai Facultatilor de Medicina si Farmacie sunt exclusi din Consiliile de Administratie ale spitalelor. La ora actuala, cea mai mare parte din veniturile proprii, in valuta, ale Universitatilor de Medicina si Farmacie, sunt utilizate pentru dotari cu aparatura in spitalele clinice si universitare. In aceste spitale, 87 la suta dintre medicii care asigura asistenta medicala a populatiei sunt cadre didactice. In timpul programului, cadrele didactice isi indeplinesc concomitent obligatiile didactice si de asistenta medicala, activitati indisolubil legate. Noul proiect de modificare si completare a Legii spitalelor prevede ca spitalele universitare sa primeasca finantare de la Ministerul Educatiei si Cercetarii care, se stie foarte bine, nu are bani nici macar pentru reabilitarea scolilor generale", se arata in scrisoarea adresata presedintelui Basescu. Totodata, rectorii atrag atentia asupra faptului ca "MS impune Universitatilor de Medicina si Farmacie conditii cel putin impovaratoare pentru activitatea didactica in spitale, desfiinteaza centrele de excelenta, adica exact ceea ce sistemul sanitar are mai de valoare si elimina chiar si atributia Academiei de Stiinte Medicale si a Ministerului Educatiei si Cercetarii de a aviza cercetarea stiintifica medicala din spitale". De asemenea, rectorii sunt nemultumiti de faptul ca activitatea profesorilor universitari si a tuturor cadrelor didactice, "adica a autoritatilor competente in ceea ce priveste profesionalismul", este mult limitata: "In plus, ei ar trebui sa se subordoneze conducerii administrative a spitalului, dar ce autoritate profesionala poate avea, in fata unui profesor universitar, un director, eventual de o alta profesie, pentru ca noua lege permite oricarui absolvent cu studii superioare, indiferent de domeniul de licenta, sa devina director de spital?".
In acelasi timp, rectorii considera ca problemele sistemului sanitar si cele ale invatamantului medical nu se vor rezolva daca noua Lege a spitalelor va fi adoptata in forma actuala propusa de MS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.