Camera Federativa a Medicilor din Romania (CFRM) i-a dat, ieri, "tema pentru acasa" ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu privind autonomia Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate, salarizarea medicilor, contractul cadru si bugetul Sanatatii.
Camera Federativa a Medicilor din Romania (CFRM) i-a dat, ieri, "tema pentru acasa" ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu privind autonomia Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate, salarizarea medicilor, contractul cadru si bugetul Sanatatii.
"Pe langa autonomia administrativa a Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate, cerem ca acestea sa aiba si autonomie financiara. De asemenea, propunem sa existe doar opt Case de Asigurari, zonale, iar banii colectati de la asigurati sa intre direct in conturile acestora. Totodata, CFRM cere alegeri libere, precum cele parlamentare, pentru conducerile Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate", a declarat Dan Peretianu, presedintele CFRM. In acelasi timp, medicii solicita ca Ministerul Sanatatii (MS) sa nu mai aprobe bugetele spitalelor, iar "contractele cadru ale medicilor sa nu mai fie stabilite prin Hotarare de Guvern, ci prin negociere intre patronate, sindicate si Casele Judetene de Asigurari de Sanatate".
Pe de alta parte, Camera Medicilor Prahova si CFRM fac apel la ministrul Nicolaescu ca MS sa-si retraga recursul intr-un dosar aflat, in prezent, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. "In urma unor ordine date in anul 2003 de ministrul Sanatatii de atunci, Daniela Bartos, in judetul Prahova au fost reduse 1.584 de paturi de spital, rezultand 5,12 paturi la 1.000 de locuitori, in conditiile in care, in Romania, media este de 7,3 paturi la 1.000 de locuitori. Prin sentinta judecatoreasca au fost anulate respectivele ordine. MS, insa, a facut recurs, termenul fiind pe 4 octombrie a.c.", a spus prim vicepresedintele CFRM, Mihai Belascu.
Reprezentantii CFRM ii cer ministrului Nicolaescu, premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintelui Traian Basescu si presedintelui PD, Emil Boc "ca printr-o decizie politica sa retraga actiunea MS si a Directiei Sanitare Prahova din acest proces".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin