judete sunt tot timpul sub amenintarea apelor.
* judete afectate 6
* localitati afectate 22
* persoane disparute 5
* persoane decedate 10
* persoane evacuate 14
* case distruse 15
* case inun
judete sunt tot timpul sub amenintarea apelor.
* judete afectate 6
* localitati afectate 22
* persoane disparute 5
* persoane decedate 10
* persoane evacuate 14
* case distruse 15
* case inundate 1.478
* gospodarii inundate 594
* anexe gospodaresti 36
* teren agricol (ha) 30
* poduri si podete 25
* drum national (km) 0,5
* drumuri judetene (km) 0,7
* obiective socio-economice 20
* localitati fara energie electrica 53

Jandarmi au salvat de la inec alte trei persoane

Inundatiile care incepand de marti au afectat puternic sase judete ale tarii s-au soldat, potrivit situatiei provizorii prezentate de Ministerul Administratiei si Internelor, cu moartea a 10 persoane, disparitia altor 5, precum si cu importante pagube materiale. MAI a comunicat ca inundatiile determinate de ploile cazute in ultimele 24 de ore au dus la moartea a 10 persoane din judetul Harghita si disparitia altor 5 din aceeasi zona. De asemenea, au fost evacuate 14 persoane. Apele revarsate au afectat 22 de localitati din judetele Bihor, Bistrita Nasaud, Harghita, Hunedoara, Mures si Prahova, au distrus 15 case si au inundat 1.478, precum si 594 de anexe gospodaresti. Au mai fost inundate 30 de hectare de terenuri agricole, 25 de poduri si podete, jumatate de kilometru de drum national, sapte sute de metri de drumuri judetene, 15 strazi, 20 de obiective socio-economice. Totodata au ramas fara alimentare cu energie electrica 53 de localitati.
Harghita. 10 morti si 5 disparuti. Acesta este bilantul tragic al dezastrului de marti seara. "A fost o noapte de cosmar. Marti dupa-amiaza au cazut peste 100 l/mp, iar de pe munte au venit viituri inalte de 4-5 metri. S-au format torenti care au maturat totul in cale, cu viteza foarte mare", a spus Constantin Strujan, prefectul de Harghita. Jandarmii au fost cei care au sarit in sprijinul populatiei din zona Odorheiului Secuiesc. in localitatea Morareni, un echipaj de 5 jandarmi a gasit o casa daramata de ape din care se auzeau strigatele de ajutor ale unei femei. Timp de aproximativ doua ore jandarmii s-au luptat cu apele si resturile casei distruse, reusind sa o salveze pe femeia (E.L.) care era prinsa intre grinzile daramate, dupa care au transportat-o pe brate pe o distanta de aproximativ 2 km prin apa pana la brau (1-1,5 m), pana intr-un loc ferit de pericol. De acolo a fost preluata de un echipaj SMURD. La scurt timp, echipajele de jandarmi si SMURD au evacuat o familie de batrani, din casa pe care refuzau sa o paraseasca (barbatul fiind bolnav si imobilizat la pat), transportandu-i cu barca pana la ambulanta. in urma lor casa a cedat apelor si s-a daramat. Apele au devastat, de asemenea DN 13A si DN 13C, precum si 150 km de cale ferata din vestul judetului, inspre localitatea Odorheiu Secuiesc. in urma ploilor torentiale, insotite de descarcari electrice, au fost inundate 1.403 case, dintre care 15 au fost distruse, precum si 66 de gospodarii si anexe. 11 poduri si podete sunt avariate, 30 ha de teren agricol sunt inundate, iar 53 de localitati au ramas fara energie electrica, in prezent lucran-du-se la remedierea acestor defectiuni.
Bihor. in judetul Bihor au fost afectate localitatile Popesti, Suplacu de Barcau si Valea lui Mihai, iar pe DN 1H Alesd-Sintea, circulatia se desfasoara cu dificultate.
Bistrita-Nasaud. in urma precipitatiilor cazute a fost afectata resedinta judetului, fiind inundate 30 de case si gospodarii.
Mures. Sute de gospodarii au fost invadate de ape, ieri noapte, dupa o ploaie torentiala. Furtuna naprasnica a rupt stalpii de energie electrica iar DN 7 e blocat in judetul Hunedoara de roci si busteni, aduse de ape de pe munte, motiv pentru care masinile au format un sir de cativa kilometri.
Hunedoara. Ploile torentiale au afectat comunele Gurasada si Burjuc.
Prahova. Precipitatiile cazute au afectat 8 localitati, fiind inundate 73 de case, 550 gospodarii si anexe gospodaresti, avariate 9 drumuri judetene si comunale.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.