Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG Stuttgart isi reconfirma traditia in lumea curselor auto prin construirea unui prototip sport cu cockpit descoperit, ce va fi folosit de clienti in cursele de anduranta. La alegerea numelui pentru bolidul de competitii, Po

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG Stuttgart isi reconfirma traditia in lumea curselor auto prin construirea unui prototip sport cu cockpit descoperit, ce va fi folosit de clienti in cursele de anduranta. La alegerea numelui pentru bolidul de competitii, Porsche si-a motivat astfel optiunea: RS Spyder este continuarea unei povesti de succes ce a inceput in 1953, cu Spyder 550 1500 RS. Primul Porsche Spyder cu cockpit descoperit a concurat in Carrera Panamericana, editia din 1954. Doi ani mai tarziu, Umberto Maglioli a obtinut prima victorie importanta pentru Porsche in clasamentul general, pilotand un model 550 A Spyder in Targa Florio (Sicilia), sub comanda lui Huschke von Hanstein. Acest succes a marcat inceputul unei lungi serii, care avea sa culmine cu izbanda modelului Porsche Spyder in celebra cursa de anduranta de 24 de ore de la Le Mans, in 1997.
Noul RS Spyder a fost supus unui program de teste ce s-a intins pe durata a trei zile, in conditii de cursa, pe circuitul de la Estoril, in sudul Portugaliei. Hartmut Kristen, director Porsche Motorsport, a vorbit pe scurt despre test: "Noul motor 3,4 litri V8, transmisia si sasiul ne-au depasit asteptarile. Primele tururi le facuseram pe pista de cercetare si dezvoltare de la Weissach. Acum suntem optimisti in privinta testelor ce vor urma".

Victoriosi in Gran Turismo

La Estoril, pilotii oficiali Lucas Luhr (Monaco) si Sascha Maassen (Belgia) au impartit locul in cockpit-ul masinii sport pe care Penske Motorsports o va inscrie la categoria Le Mans Prototip 2 (LMP2) din American Le Mans Series (ALMS). Cei doi vor fi cei care se vor afla la volanul noului RS Spyder in cursa de debut de la Atlanta (SUA), la 1 octombrie, precum si in cea de la Laguna Seca (SUA), la 16 octombrie. Francezul Emmanuel Collard li se va alatura in etapa "Petit Le Mans" de la Atlanta, care se va desfasura pe distanta a 1.000 mile (circa 1.600 kilometri) sau pe durata a zece ore.
Atat Luhr, cat si Maassen au trecute in palmares doua titluri GT alaturi de Porsche in ALMS si au obtinut victorii la clasa Gran Turismo in aproape orice cursa importanta din intrecerile de anduranta, printre acestea numarandu-se Le Mans 24 ore sau Sebring. Emmanuel Collard se numara si el printre cei mai experimentati piloti de masini sport. Impreuna cu Luhr si Maassen, francezul a castigat cursa de 12 ore de la Sebring in 2001, la volanul unui Porsche 911 GT3 RS.

Teste la Estoril

Programul de teste si curse care a inceput la Estoril face parte din pregatirile pentru 2006, cand Penske Motorsports va inscrie doua prototipuri RS Spyder la toate etapele sezonului din ALMS si va oferi asistenta pentru Porsche in vederea dezvoltarii ulterioare a masinii pentru posibilii clienti. Porsche a realizat tot acest proiect LMP2 cu sprijinul si ajutorul tehnic acordat de sponsorii sai traditionali Michelin, ZF Sachs, Mobil 1, Hyatt si mail2web.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.