Ildiko Szatmari, o romanca suspectata de spionaj in Ungaria deoarece s-ar fi culcat cu mai multi oficiali, este sotia lui Tibor Szatmari, fostul reprezentant al UDMR la Budapesta, sustin surse din Uniune . In editia de luni a publicatiei Magyar

Ildiko Szatmari, o romanca suspectata de spionaj in Ungaria deoarece s-ar fi culcat cu mai multi oficiali, este sotia lui Tibor Szatmari, fostul reprezentant al UDMR la Budapesta, sustin surse din Uniune .

In editia de luni a publicatiei Magyar Nemzet (MN) a aparut un articol conform caruia o agenta a serviciilor secrete de la Bucuresti a fost expulzata din Ungaria, impreuna cu sotul sau, dupa ce s-a culcat cu trei oficiali ungari. Femeia, care a lucrat la Oficiul pentru Maghiarii de Dincolo de Granite (HTMH), ar fi intretinut relatii amoroase cu un actual ministru, cu un fost membru al Guvernului si cu seful HTMH. Romanca si sotul ei ar fi fost expulzati anul trecut, de catre Serviciul Securitatii Nationale (NBH). Autoritatile ungare au decis initial sa trimita cazul in justitie, insa au renuntat si au procedat la expulzarea cuplului. Dosarul contine procese-verbale ale convorbirilor purtate de femeie cu oficialii ungari. Cazul a ajuns si pe masa Comisiei parlamentare de securitate nationala, fiind inclus in raportul anual al serviciilor secrete.
REPREZENTANT UDMR. Cotidianul Magyar Nemzet nota in editia de ieri ca sotul romancei suspectate de spionaj in Ungaria a ocupat o pozitie importanta in UDMR, formatiunea rupand insa relatiile cu acesta la inceputul anului. Femeia este prezentata de ""Magyar Nemzet"" cu initialele Sz. I., iar despre sotul ei nu este publicata nici o informatie, cu exceptia faptului ca el a fost punctul de plecare al investigatiei.
Surse din UDMR sustin ca romanca se numeste Ildiko Szatmari, iar sotul ei, Tibor Szatmari, a fost desemnat ca reprezentant al UDMR la Budapesta, rolul sau fiind de a tine legatura cu autoritatile ungare. Cat priveste ruptura dintre UDMR si Tibor Szatmari, sursele citate spun ca de fapt acestuia i-a expirat mandatul care i-a fost incredintat din partea Uniunii si nu i-a mai fost reinnoit. Aceleasi surse sustin ca stirea expulzarii lui Ildiko Szatmari ""este discutabila, daca nu falsa"". Si aceasta pentru ca Ildiko a fost functionar public la Budapesta, iar pentru a ocupa aceasta functie trebuia sa aiba cetatenia ungara. Or, daca era cetatean ungar, cum putea fi expulzat? De altfel, ziarul citat sustine acum ca Ildiko Szatmari inca s-ar mai afla pe teritoriul ungar, desi luni relata ca aceasta si sotul ei ar fi fost deja expulzati in Romania. Totusi, publicatia relateaza ca Biroul Serviciului Securitatii Nationale ar fi hotarat totusi expulzarea cuplului.
PEDEAPSA DRASTICA. Secretarul de stat ungar pentru securitate nationala, Toth Andras, ar dori pedepsirea femeii despre care insa nu a oferit mai multe detalii ziarului. El s-a limitat sa spuna ca legea ungara pedepseste drastic astfel de cazuri. La randul sau, Balint Andras, purtator de cuvant al Guvernului de la Budapesta, a refuzat sa comenteze declaratia lui Toth, subliniind, insa, ca oficiile guvernamentale isi fac treaba.

DECONSPIRAREA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.