Desi la Bursa din New York pretul titeiului inregistra ieri o reducere, ajungand la 65,16 dolari barilul, la Londra erau suspendate tranzactiile petroliere, piata respectiva focalizandu-se asupra gasirii unei solutii care sa duca la incetarea grevei
Desi la Bursa din New York pretul titeiului inregistra ieri o reducere, ajungand la 65,16 dolari barilul, la Londra erau suspendate tranzactiile petroliere, piata respectiva focalizandu-se asupra gasirii unei solutii care sa duca la incetarea grevei petrolistilor din Ecuador, precum si asupra intreruperii livrarilor de petrol irakian. Sortimentul Brent din Marea Nordului ajunsese - inaintea intreruperii tranzactiilor - la 64,35 dolari barilul. Impactul cel mai mare l-a avut situatia tensionata din zona petroliera ecuadoriana, care a determinat, indeosebi pe piata SUA, cresterea cotatiilor nu numai la petrol, dar si la metale. Duminica a intervenit un armistitiu intre autoritatile guvernamentale de la Quito cu protestatarii ecuadorieni, care cer renegocierea contractelor cu companiile straine, pentru a se obtine o impartire mai echitabila a profiturilor din petrol, investitii mai mari din partea companiilor respective in infrastructura, locuri de munca si salarii mai mari pentru angajatii locali.
Inca de joi, relata AP, compania publica Petroecuador si-a incetat exporturile de titei, ca urmare a suspendarii fortate a operatiunilor de pompaj. Ele au fost reluate, dar numai partial, sambata noaptea. Presiunea asupra pretului petrolului a crescut ieri si mai mult, dupa ce terminalele de la Bassorah si Khor al-Amaya, din sudul Irakului, si-au incetat activitatea din cauza unei intreruperi de curent electric.
Impactul este major, dat fiind ca, astfel, piata petroliera este lipsita zilnic de 1,6 milioane de barili, pompati cu prioritate prin aceste terminale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.