Sfarsitul saptamanii trecute a rasturnat previziunile ceva mai optimiste privind pretul titeiului pe pietele mondiale. Pe piata americana, el ajunsese la 65,35 dolari barilul, iar sortimentul Brent a fost cotat la Bursa din Londra la 64,36 dolari ba
Sfarsitul saptamanii trecute a rasturnat previziunile ceva mai optimiste privind pretul titeiului pe pietele mondiale. Pe piata americana, el ajunsese la 65,35 dolari barilul, iar sortimentul Brent a fost cotat la Bursa din Londra la 64,36 dolari barilul.
Cauza spiralei preturilor nu a mai fost, de data aceasta, diminuarea stocurilor, ci scaderea extractiilor si deci a livrarilor. Analistii au pus aceasta evolutie indeosebi pe seama situatiei tensionate din Orientul Mijlociu unde vineri dimineata teroristi ai retelei Al-Qaida au lansat rachete asupra unor nave americane ancorate in Portul Aqaba, dar si pe seama incidentelor grave din Ecuador, unde in ultimele zile extractia de petrol - exportata in cea mai mare parte in Statele Unite - s-a redus considerabil, din cauza protestelor violente din zonele petrolifere Amazon.
Protestatarii cer companiilor petroliere straine, in primul rand americane, ce exploateaza titeiul din acea regiune, sa investeasca mai mult in infrastructura, sa creeze locuri de munca si sa ofere salarii mai mari. Situatia este atat de grava, incat extractia de titei - asa cum a declarat presei ministrul ecuadorian al Economiei, Magdalena Barreiro - nu va reveni la normal decat in luna noiembrie.
Analistii reamintesc, de asemenea, presiunea ce continua sa o exercite asupra pietelor de titei o posibila sistare de catre Iran a livrarilor sale, foarte importante, in cazul instituirii impotriva sa a unor sanctiuni economice internationale ca rapuns la continuarea programelor nucleare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.