O reforma radicala a sistemului de impozitare se afla printre atuurile conservatorilor germani in campania electorala ce are loc in perspectiva alegerilor generale de la 18 septembrie.
Saptamanalul german "Der Spiegel" a publicat un inte
O reforma radicala a sistemului de impozitare se afla printre atuurile conservatorilor germani in campania electorala ce are loc in perspectiva alegerilor generale de la 18 septembrie.
Saptamanalul german "Der Spiegel" a publicat un interviu acordat de Paul Kirchhof, specialist in finante, membru al echipei ce o asista in campanie pe Angela Merkel, lidera UCD/UCS, creditata cu cele mai mari sanse de a deveni noul cancelar al Germaniei. Acesta vine cu o noutate: el se anunta a fi promotorul viitoarei reforme a sistemului de impozitare, prin introducerea unei cote unice de 25 la suta. "Obiectivul meu este sa ajungem, pe termen lung, la un regim fiscal in care cetatenii si intreprinderile vor fi impozitati la fel, indiferent de marimea veniturilor", a declarat Kirchhof.
Ori, in programul electoral initial, UCD propusese reducerea impozitului celor cu venituri mari de la 42 la 39 la suta, iar cel al persoanelor cu venituri mici, de la 15 la 12 la suta.
Concomitent, mai anunta Kirchhof, va fi operata o majorare a TVA de la 16 la 18 la suta, in cazul victoriei UCD-UCS si al introducerii cotei unice de impozitare. Kirchhof, care se declara gata sa devina ministru de Finante intr-o echipa guvernamentala condusa de Angela Merkel, anunta totodata intentia sa de a suprima toate avantajele, scutirile de impozite actualmente in vigoare.
Dimpotriva, social-democratii cancelarului Gerhard Schroeder isi mentin in platforma electorala sistemul de impozite mai mari pentru cei cu venituri considerabile. Actualul ministru de Finante, social-democratul Hans Eichel, aprecia, intr-o declaratie de presa, propunerile lui Kirchhof ca "nerealiste". O cota unica de impozitare de 25 la suta, a sustinut Eichel, ar antrena pierderi la bugetul statului de zeci de miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.