"Iuscenko, lovit pe la spate de Romania" titreaza Pravda.ru un comentariu de Vadim Truhaciov, transmis de Agentia Rusia la Zi. "Conducerea Ucrainei a primit o noua durere de cap. Romania a dat in judecata Kievul la Tribunalul International de la Haga
"Iuscenko, lovit pe la spate de Romania" titreaza Pravda.ru un comentariu de Vadim Truhaciov, transmis de Agentia Rusia la Zi. "Conducerea Ucrainei a primit o noua durere de cap. Romania a dat in judecata Kievul la Tribunalul International de la Haga, chemat sa decida cui ar trebui sa-i apartina Insula serpilor. Procesul se poate prelungi, fiind vorba, de fapt, de imense rezerve de petrol. In plus, problema Insulei ar putea redeschide disputa teritoriala dintre Kiev si Bucuresti, unde inevitabil se vor trezi implicate si Rusia, si UE, si SUA".
"De indata ce in discutii s-a strecut tema petrolului, a devenit evident ca Romania isi va intensifica demersurile. Fireste, Guvernul roman nu poate scapa posibilitatea de a se imbogati pe seama Insulei. Tratativele au continuat in hopuri, iar anul trecut, Romania a fost primita in NATO, in aprilie anul acesta fiind anuntata pentru 2007 intrarea ei in UE. Acest lucru i-a incurajat pe liderii de la Bucuresti, a caror pozitie a devenit tot mai dura si intransigenta, pentru ca acum sa sesizeze instanta ONU de la Haga", se mai arata in comentariul citat.
Petrol si istorie
Vadim Truhaciov afirma ca "Inevitabil se va aminti ca intre 1918 - 1940, ba chiar in secolul 14, regiunea Cernauti si raionul de pe malul drept al Nistrului cu centrul la Ismail au intrat in componenta Romaniei si doar prin Pactul Molotov - Ribbentrop au fost transferate URSS, ajungand parte a Ucrainei sovietice. Chiar si acum, in Ucraina, traiesc peste 500.000 de oameni care considera romana limba lor materna. In perioada sovietica, majoritatea lor se considerau moldoveni. In plus, in raioanele Ismail si Belgorod din regiunea Odessa, precum si in regiunea Cernauti, procentul populatiei moldo-romane depaseste 25%".
"Creste numarul romanilor"
Agentia ProUA afirma ca romanii din Ucraina ar fi o creatie artificiala: "In prezent se constata o intensificare a influentei romanesti asupra teritoriului regiunii Cernauti. Inca din perioada recensamantului populatiei din 2002, multi tigani si moldoveni s-au declarat, cu medierea comunitatilor romanesti, drept romani. Astfel, numarul romanilor care traiesc in regiunile vestice ale Ucrainei continua, in mod artificial, sa creasca. In final, acest lucru va conduce la o noua sesizare a instantelor internationale, cu cerinta de acordare a autonomiei culturale. Ca atare, peste cativa ani, Ucraina se va trezi pusa in fata unui al doilea proces in instantele internationale. Exista, in prezent, toate motivele pentru a sustine ca autoritatile Romaniei se orienteaza spre realizarea conceptului Ion Nistor, din 1918, in privinta crearii Regatului Romaniei, mizand in acest sens pe comunitatile romanesti din Transcarpatia, regiunile Cernauti si Odessa.
Tinand cont de faptul ca, la acea data, Romania va fi deja in UE, Ucraina va fi pusa intr-o situatie interesanta. Altfel spus, este vorba despre posibilitatea ca usile NATO si UE sa se deschida pentru Kiev, dar cu pretul pierderii de teritorii si a integritatii etnice a propriilor regiuni vestice". (Agentia "Rusia la zi")


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.