Modul de lucru al procurorului Viorica Stoica in dosarul privind plangerea Aliantei PNL-PD fata de membrii fostului BEC a constituit motivul inlocuirii acestuia, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, precizand ca legea ii permite sa recurga la
Modul de lucru al procurorului Viorica Stoica in dosarul privind plangerea Aliantei PNL-PD fata de membrii fostului BEC a constituit motivul inlocuirii acestuia, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, precizand ca legea ii permite sa recurga la o astfel de masura, transmite Mediafax.
In 30 noiembrie 2004, Alianta DA a depus la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie o plangere penala formulata impotriva judecatorului Emil Ghergut - presedinte al Biroului Electoral Central si a celorlalti membrii ai BEC, pentru cercetarea acestora sub aspectul comiterii infractiunilor prevazute de articolul 108 din Legea 373/2004, ca si a celor de abuz in serviciu impotriva intereselor statului in forma agravanta, fals intelectual, actiuni impotriva ordinii constitutionale, comunicare de informatii false si asociere pentru savarsirea de infractiuni.
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat ieri ca din discutiile purtate, la un moment dat, cu anchetatorii Sectiei a 2-a de urmarire penala si criminalistica - cea care a avut competenta de a verifica reclamatia Aliantei PNL-PD - a reiesit ca procurorul Viorica Stoica a solicitat consilierului prezidential Renate Weber sa ii inlesneasca audierea presedintelui Traian Basescu, la Palatul Cotroceni.
Incercare de audiere a sefului statului
Ilie Botos a spus ca a contactat-o telefonic pe Renate Weber, care i-a confirmat demersul procuroului Stoica, precum si surprinderea atat a domniei sale, cat si cea a presedintelui Traian Basescu fata de modul de lucru al anchetatorului.
Astfel, apreciind drept neprofesional demersul procurorului de a interveni pe langa consilierul prezidential de a proceda la audierea sefului statului, Ilie Botos a solicitat conducerii Sectiei a 2-a "sa evalueze posibilitatea desemnarii altui procuror in cauza, pentru a inlatura orice suspiciune privind obiectivitatea anchetatorului".
Potrivit unui cotidian central, Ilie Botos ar fi blocat audierile in dosarul privind fraudarea alegerilor din 2004, citandu-l pe procurorul Viorica Stoica care sustine ca, in luna ianuarie a acestui an, impreuna cu Renate Weber, ar fi stabilit o data pentru audierea presedintelui Traian Basescu. Consilierul prezidential pe probleme juridice, Renate Weber, a declarat ieri ca Administratia prezidentiala nu este implicata in acest subiect, intrucat plangerea a fost facuta de liderii Aliantei, inainte ca ei sa ocupe functii in stat.
"Plangerea a fost facuta la Parchet de co-presedintii Aliantei, inainte ca ei sa aiba calitatile de acum, in stat. Administratia prezidentiala nu este implicata si nici Traian Basescu, in calitate de sef al statului. Plangerea a fost facuta de candidatul Traian Basescu", a explicat Weber. Ea a declarat ca, la inceputul acestui an, a fost sunata de procuroarea care a instrumentat acest dosar, care i-a spus ca vrea sa vina la Cotroceni pentru a-l audia pe presedinte.
"I-am transmis presedintelui acea solicitare. El mi-a zis ca este de acord sa fie audiat, dar nu sa vina procuroarea la Cotroceni, ci sa fixeze ea o zi si sa se duca el la Parchet", a explicat Weber.
Interogatoriul nu era necesar
Consilierul prezidential a mai spus ca seful statului nu s-a dus la acea audiere. "Nici nu-mi amintesc sa se fi fixat o zi anume pentru audiere. In plus, la un anume interval de timp, m-a sunat procurorul general si m-a intrebat daca procuroarea respectiva a vrut sa vina la Cotroceni pentru a-l audia pe presedinte. I-am spus ce am vorbit cu ea si asta a fost", a mai spus Renate Weber.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, a declarat ca informatiile aparute ieri in mass-media vor fi verificate de Inspectia judiciara a Consiliului.
Astfel, procurorul Viorica Stoica va fi audiat de inspectorii CSM in legatura cu interventiile care s-ar fi facut in ancheta sa, precum si daca vreun magistrat a avut o conduita nerespunzatoare, solutia Consiliului urmand a fi facuta publica.
Surse judiciare sustin ca la momentul lunii ianuarie 2005, cand procurorul Stoica a cerut prin intermediar sa il audieze pe Basescu, faza in care se afla dosarul nu necesita interogarea vreuneia dintre persoanele semnatare ale plangerii Aliantei D.A.
"Sper ca CSM sa faca dreptate"
Contactata de reporterii ZIUA, Viorica Stoica a declarat, referitor la declaratiile procurorului general al Romaniei: "Ilie Botos are declaratii contradictorii. Eu cred ca vrea sa ma atace. Se stia ca dosarul e le mine, cu toate ca mie mi-a fost luat din ianuarie. Acum cateva zile, cand a fost intrebat de ziaristi in legatura cu acest dosar, a declarat ca nu-si aminteste. Acum, brusc, si-a adus aminte toate conversatiile avute in ianuarie". Magistratul Viorica Stoica a precizat ca, inca de la plangerea depusa de Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, in calitate de co-presedinti ai Aliantei DA, nu a facut altceva decat sa urmeze procedurile legale in vigoare pentru a solutiona cazul. Stoica a precizat, referitor la conversatia avuta cu consilierul prezidential Renate Weber: "Am vorbit cu Renate Weber, pe care am intrebat-o daca presedintele Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu isi mai mentin plangerea. Dupa aceea am propus ca, daca presedintele nu se poate prezenta la Parchet, sa merg eu la Palatul Cotroceni. La scurt timp dupa conversatia avuta cu Renate Weber, m-a sunat adjunctul Sectiei a II-a Penala, Andrei Nicolae, care m-a intrebat ce dosare am. Cand a vazut ca nu mentionez si plangerea presedintelui, mi-a spus ca sefii au aflat ca dosarul e la mine, si ca Ilie Botos a facut scandal pentru ca nu a fost informat de acest lucru. Dupa aceasta conversatie, Botos mi-a luat dosarul, si i l-a dat altui procuror. Sper doar ca CSM sa faca dreptate."
Viorica Stoica a adaugat ca nu-si poate explica modul in care a aflat procurorul general numele magistratului caruia i-a fost repartizat acest dosar. Aceasta a precizat ca ori telefoanele Parchetului sunt interceptate, ori Botos a fost informat de surse din... "cealalta parte", fara sa faca alte precizari. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.