preotului lovitura mortala. Femeia in varsta de 36 de ani, din Iasi, este foarte vaga in declaratii, conform procurorului Jean-Louis Coste, care se ocupa de ancheta. "Dupa primele expertize psihiatrice efectuate miercuri, ea sufera de delir de tip
preotului lovitura mortala.
Femeia in varsta de 36 de ani, din Iasi, este foarte vaga in declaratii, conform procurorului Jean-Louis Coste, care se ocupa de ancheta. "Dupa primele expertize psihiatrice efectuate miercuri, ea sufera de delir de tip paranoic. Continua sa sustina ca nu a vrut decat sa-i atraga atentia Fratelui Roger si sa-l avertizeze ca francmasonii pregatesc un complot impotriva lui. Ea nu pare insa foarte coerenta in declaratii si nu a oferit informatii despre acest presupus complot", a declarat procurorul francez.
in timpul audierilor, Luminita Solcan a continuat sa spuna ca nu a vrut sa-l omoare pe Fratele Roger. "Sustine ca, in cazul in care a fost vorba de o lovitura mortala, nu ea a dat-o, ci altcineva. Spune ca doar i-a pus cutitul la gat pentru a-l obliga sa o asculte, crezand ca parintele va intoarce capul spre ea. Conform propriilor declaratii, Fratele Roger a facut o miscare brusca, taindu-se in cutit, insa legistii sustin ca acest lucru este imposibil medical, fiind vorba de o lovitura mortala, facuta cu intentie. Acum nu mai spune decat "nu am fost eu, ci altcineva"", a declarat Jean-Louis Coste agentiei AFP.
La autopsie legistii au stabilit ca au fost doua lovituri de cutit, una superficiala, cealalta mortala care a sectionat o artera si un tendon pe o lungime de 10 cm.
La Iasi, simpatizantii "Miscarii Taize", reuniti intr-un grup de rugaciune din care fac parte in mod permanent aproape 20 de persoane, au declarat ca nimeni nu o cunostea pe Luminita Solcan.
"Nu o cunosc pe fata asta. Daca as putea sa o vad, poate as recunoaste-o. Dar dupa nume pur si simplu nu o stiu. Totusi, cred ca daca ar fi facut parte din grupul nostru as fi stiut-o sigur", a declarat Cornel Arva, reprezentant al grupului Taize la Iasi.
De altfel, toti cei care merg frecvent sa se roage la Taize sustin ca nu au auzit niciodata de Luminita Solcan si ca este foarte posibil ca ea sa se fi alaturat grupului tocmai pentru a comite aceasta cutremuratoare fapta.
Maria Solcan, mama tinerei, nu a dorit sa stea de vorba cu ziaristii. Ea a deschis usa, insa a trantit-o imediat cand i-a vazut pe reprezentantii presei. "Nu stiu, nu vreau sa vorbesc, lasati-ma in pace", a fost singura replica a femeii.
O prietena a femeii, Adriana Alexandrescu, s-a declarat socata de veste. "Nu stiu, am ramas blocata cand am auzit, n-am stiut nimic. Era o fata linistita, niciodata nu a povestit despre Franta. Nu stiu ce a apucat-o", a declarat Adriana Alexandrescu.
O vecina a Luminitei Solcan sustine ca aceasta "era ciudata, radea tot timpul si spunea ca cei de la Taize o urmaresc si ca vor sa-i faca rau".
Medicii din cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola din Iasi spun ca tanara a fost internata in acest spital in anul 2003. "Luminita Solcan este luata in evidenta Laboratorului de Sanatate Mintala din 2000, alaturi de alti 11.000 de pacienti cu afectiuni psihice, cu diagnosticul tulburare depresiva atipica. La internarea in spitalul nostru, in 2003, era retrasa, linistita. Avea o stare interioara proasta si se simtea persecutata. I-am administrat ZYPRXA si tanara a fost externata, cu recomandarea de a urma tratamentul. Din 2003, ea nu a mai venit la control", a declarat pentru AM Press doctor Virginia Marinescu, medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie Socola. Acesta a mai adaugat ca intreruperea tratamentului ar putea duce, in general, la agitatie psihomotorie, idei delirante, halucinatii, insomnii. "Nu e clar nici pentru noi daca boala de care sufera, care nu este una atat de grava, ar fi putut-o determina sa ia viata unui om. Nu am mai consultat-o in ultimii doi ani si nu putem sti cum a evoluat boala, daca a luat sau nu medicatia. Doar medicii din Franta, daca o supun unui control psihiatric, se pot pronunta in acest caz", a precizat doctor Virginia Marinescu.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.