aceea pe noile diplome se va scrie domeniul "mare" de studiu, dar in suplimentul de diploma se vor trece toate datele necesare unei echivalari europene a studiilor. Suplimentul are patru pagini, iar datele sunt scrise deopotriva in limba romana si en
aceea pe noile diplome se va scrie domeniul "mare" de studiu, dar in suplimentul de diploma se vor trece toate datele necesare unei echivalari europene a studiilor. Suplimentul are patru pagini, iar datele sunt scrise deopotriva in limba romana si engleza. Pe ultima pagina e descris sistemul de invatamant din Romania - incepand cu gradinita, astfel incat orice patron sau universitate straina sa poata aprecia ce si cat a invatat titularul diplomei. De asemenea, pe noile diplome se vor trece atat notele obtinute in timpul facultatii, cat si numarul de credite obtinute in fiecare an de studiu.
"Punctele de credit sunt rezultatul activitatii unui student, adica ore de studiu, participare la seminarii, ore individuale de studiu, referate, lucrari practice, laboratoare, cursuri de vara etc. in medie, pentru o disciplina se pot obtine 3-5 puncte, daca a fost promovat examenul, chiar cu media 5,00. intr-un an de studiu se pot obtine minimum 60 de puncte de credit. Senatul fiecarei universitati aproba numarul de puncte de credit care se pot obtine la fiecare disciplina. Acest sistem trebuie armonizat in toata tara, astfel incat creditele acordate la o universitate sa fie puternic asemanatoare cu a celorlalte universitati pentru a putea fi recunoscute, echivalate. Angajatorii si universitatile din strainatate verifica intotdeauna numarul de credite ca sa stie ce anume stie sa faca cel care candideaza", a precizat Dumitru Miron, secretarul de stat pentru invatamant superior.
Primii care vor beneficia de aceste noi documente vor fi licentiatii din generatia 2005, dar oricine se poate adresa universitatilor pentru eliberarea de diplome de tip nou, bilingve.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.