Femeia acuzata ca l-a asasinat pe fondatorul Comunitatii ecumenice din Taizé se numeste Luminita Solcan si locuieste impreuna cu mama sa in cartierul Tatarasi din Iasi. Tanara nu este casatorita si nu lucreaza, desi a absolvit Facultatea de Electro

Femeia acuzata ca l-a asasinat pe fondatorul Comunitatii ecumenice din Taizé se numeste Luminita Solcan si locuieste impreuna cu mama sa in cartierul Tatarasi din Iasi. Tanara nu este casatorita si nu lucreaza, desi a absolvit Facultatea de Electrotehnica.
Potrivit procurorului francez, Luminita a afirmat, la interogatoriul politiei, ca "dorea sa discute" cu Fratele Roger, dar "nu a reusit, pentru ca era prea multa lume" si atunci "a vrut sa-i atraga atentia"."Ea nu neaga ca l-a agresat pe Fratele Roger", dar a inceput prin a spune ca nu a intentionat sa il ucida, a adaugat procurorul. El a precizat ca femeia pare a avea probleme psihice, dar starea ei nu necesita internarea. Romanca venise la Taizé si in luna iunie si isi exprimase dorinta de a-l intalni pe Fratele Roger, intrucat dorea sa se calugareasca. Din cauza sanatatii fragile, Fratele Roger nu mai acorda, insa, audiente individuale.
Luminita Solcan sosise duminica in Franta si se cazase intr-un dormitor liber, desi nu se inregistrase la comunitate, iar luni cumparase cutitul cu care l-a injunghiat pe calugar. Unii dintre membrii Comunitatii ecumenice sustin ca, inca de-atunci femeia parea a avea probleme psihice, dar nu se manifesta violent. De altfel, Luminita Solcan a fost supusa, marti, unor controale psihice, urmand sa se decida daca avea sau nu discernamant in momentul producerii asasinatului.

Era ciudata...

In ceea ce priveste comportamentul ei, parerile sunt impartite. In timp ce unii dintre cunoscuti sustin, citati de Mediafax, ca Luminita era o femeie ciudata care "radea mereu" si spunea ca "cei de la Taizé o urmaresc tot timpul si ca vor sa-i faca rau", altii au descris-o drept "o fata linistita", care "nu a povestit niciodata despre Franta". Cert este un singur lucru: simpatizantii "Miscarii Taizé" din Iasi, care s-au reunit, marti, intr-un grup de rugaciune, au declarat ca n-au auzit niciodata de numele femeii, nu este membru al comunitatii lor si n-au vazut-o niciodata.

Reactii

Corpul neinsufletit al fratelui Roger a fost depus, ieri, in biserica unde si-a gasit tragicul sfarsit si unde vor avea loc, saptamana viitoare, funeraliile. Tot ieri, autoarea crimei, Luminita Solcan, a fost inculpata oficial pentru asasinat. Crestinii din Franta si din intreaga Europa nu si-au revenit, inca, din socul mortii tragice ale venerabilului cleric, a carui moarte este comparata cu cea a Papei Ioan Paul al II-lea. "Am pierdut amandoi bunicii in numai cateva luni", declara un participant la reuniunea de la Köln.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.