Asasinat incredibil in Franta. Fondatorul Comunitatii Ecumenice de la Taizé, Fratele Roger, a fost ucis de o romanca in timp ce oficia slujba religioasa. Sub privirile celor peste 2.500 de credinciosi aflati in Biserica Reconcilierii, femeia s-a rid

Asasinat incredibil in Franta. Fondatorul Comunitatii Ecumenice de la Taizé, Fratele Roger, a fost ucis de o romanca in timp ce oficia slujba religioasa. Sub privirile celor peste 2.500 de credinciosi aflati in Biserica Reconcilierii, femeia s-a ridicat, a trecut printre membrii corului si l-a injunghiat de trei ori pe pastor. Romanca de 36 de ani a fost imobilizata de multime si apoi predata Politiei Franceze.
Crima din Biserica Reconcilierii s-a produs in jurul orei locale 20.45 (21.45, ora Romaniei). O femeie s-a desprins dintre membrii corului, s-a repezit asupra Fratelui Roger si l-a injunghiat.
Incidentul a fost relatat la scurt timp de purtatorul de cuvant al bisericii, Fratele Emile, care a precizat ca a auzit un tipat, dar nu a vazut fata femeii pentru ca era cu spatele. "Parintele Roger a ramas intins, ne-am aplecat asupra lui. Am inteles ca era grav ranit in momentul in care am vazut ca sangele incepea sa curga. Apoi am reusit sa-l transportam in casa. In adunare se afla un medic, dar era prea tarziu. Rana era prea grava. Fratele Roger a murit la ora 21.00", a mai spus, citat de AFP, fratele Emile.
El a declarat ca Fratele Roger a fost ranit la gat, dar potrivit jandarmilor care au declansat ancheta ar fi avut rani si in spate.
Jandarmeria franceza a anuntat ca suspecta este o romanca, care a fost imobilizata rapid de martori, fara a opune rezistenta, si predata politiei.
Un calugar aflat in apropiere le-a explicat celor care erau mai departe de locul crimei ce s-a intamplat, cerandu-le sa ramana in biserica pentru a se ruga.

Femeia se afla in Franta ca turist

Biroul de Presa al Ministerului Afacerilor Externe a confirmat, ieri, ca femeia suspectata de uciderea Fratelui Roger este romanca si o cheama Luminita, precizand ca se afla in Franta in calitate de turist. Ambasada Romaniei in Franta a luat legatura cu autoritatile franceze inca de la primele ore ale diminetii de ieri pentru a afla identitatea presupusei agresoare si detalii despre circumstantele producerii incidentului de la Taizé.
"Din primele informatii a rezultat ca presupusa agresoare este cetatean roman, a fost retinuta de autoritatile locale si se afla sub investigatie", a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan, precizand ca femeia se afla pe teritoriul Frantei ca turist, dar "nu sunt clare motivele prezentei sale la ceremonia religioasa de la Taizé".
"Ambasada noastra urmareste derularea investigatiilor, iar in cazul in care se va stabili vinovatia femeii in legatura cu acest incident, ambasada se va asigura ca ea beneficiaza de asistenta juridica cuvenita", a subliniat Corina Vintan. In cazul in care se va dovedi vinovatia romancei, aceasta se va supune prevederilor legislatiei franceze, urmand sa fie judecata in Franta.

Premiul Unesco pentru pace

Dupa moartea Fratelui Roger, conducerea Comunitatii Ecumenice va fi asigurata de Fratele Alois, un catolic german in varsta de 51 de ani. El a fost desemnat de Fratele Roger, in urma cu opt ani, asa cum prevad regulile comunitatii.
Din cauza varstei inaintate, calugarul Roger Schutz intentiona sa renunte la functia de staret in cursul acestui an, avand in vedere ca, in ultima perioada, era foarte obosit si se deplasa deseori cu un scaun cu rotile.
Comunitatea din Taizé are in prezent aproximativ 100 de calugari de mai multe confesiuni crestine, originari din circa 30 de tari, fiind vizitata anual de mii de tineri.
Absolvent de studii teologice, Roger Schutz si-a consacrat viata reconcilierii intre crestini. El a sosit la Taizé, un satuc din apropiere de Cluny, in august 1940, la varsta de 25 de ani, cu intentia de a fonda o comunitate monastica.
Staret al Comunitatii monastice de la Taizé, Fratele Roger a primit Premiul Unesco pentru educatie si pentru pace in 1988, a scris numeroase carti de rugaciune si reflexie, cerandu-le intotdeauna tinerilor incredere si angajament.

Despre Taizé

Potrivit site-ului www.taize.fr, Roger Schutz si-a inceput activitatea prin a adaposti refugiati, in special evrei. In urmatorii ani, intemeietorului Taizé-ului i s-au alaturat rand pe rand alti frati. In 1949, ei au depus un juramant pentru intreaga lor viata, de a trai impreuna in celibat si intr-o mare simplitate a vietii. O parte dintre frati traiesc in mici grupuri in cartierele sarace din Asia, Africa, America de Sud si de Nord sau calatoresc in zonele defavorizate pentru a promova reconcilierea.
Pentru a-i ajuta pe tineri sa-si respecte angajamentele, comunitatea a initiat un "pelerinaj al increderii pe Pamant". La sfarsitul fiecarui an, intr-unul din marile orase ale Europei de Est sau de Vest, se intalnesc, pentru cinci zile, mii de tineri.
Alte intalniri similare au loc in Asia, Africa sau America, iar la sfarsitul anului Fratele Roger le adresa tinerilor o scrisoare deschisa, tradusa in saizeci de limbi. Scrisoarea era folosita ca baza de reflectie in intalnirile de-a lungul urmatorului an.
Localitatea Taizé a aparut ca tinta a pelerinajelor incepand cu a doua jumatate a secolului XX.
Din 1990, au putut ajunge la Taizé si tineri din Romania si din celelalte tari est-europene care au avut regimuri totalitare comuniste. Pentru tinerii din aceste tari au fost asigurate facilitati deosebite, ca de exemplu contributia baneasca a fiecaruia, care a fost si este mai mult decat modica, derizorie, reducandu-se la mai putin din costul complet al transportului cu autocarul. In Bucuresti, Biserica Sfantul Silvestru a devenit centru Taizé in 1990, de plecarea pelerinilor romani la Taizé ocupandu-se multa vreme parintele Galeriu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.