Ministrul Codrut Seres sustine ca, de acum inainte, singurele disponibilizari din minerit vor fi facute la cerere. Ministrul Economiei considera ca pana la finele anului vor mai parasi subteranul cel mult 500 de persoane, in timp de directorul Minves
Ministrul Codrut Seres sustine ca, de acum inainte, singurele disponibilizari din minerit vor fi facute la cerere. Ministrul Economiei considera ca pana la finele anului vor mai parasi subteranul cel mult 500 de persoane, in timp de directorul Minvest Deva, Pompiliu Crai, afirma ca numai din Compania Cuprului vor pleca in august 120 de persoane.
Indiferent ca au lucrat la mine de cupru, cum ar fi cea din Deva, sau la zacaminte aurifere, precum cel de la Brad, sau in mine de carbune si huila in Valea Jiului, ortacii au fost nevoiti sa renunte la locurile de munca si, fie sa se pensioneze, fie sa se reorienteze profesional. Cei mai multi mineri au inteles ca alta solutie nu exista, pana cand, in Hunedoara a sosit ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Acesta a afirmat ca pana la finele anului din minerit nu vor pleca mai mult de 500 de persoane la nivel national si asta se va intampla, a mai sustinut Seres, doar la cererea lor. Cei care vor dori sa renunte la minerit vor beneficia de prevederile Ordonantei 8, referitoare la acordarea de plati compensatorii.
Pe de alta parte, directorul Companiei Minvest Deva, Pompiliu Crai, declara ca doar din cadrul societatii pe care o conduce vor pleca pana la sfarsitul lunii 120 de persoane, pe langa cele 1.250 care au parasit compania de la inceputul anului. Ortacii care vor fi disponibilizati fac parte din filiala miniera Poiana Rusca Teliuc. In aceeasi situatie de restructurare se afla acum si mina Deva. Matei Bratianu, secretar general BNS, spune ca anul 2006 va fi ultimul in care se mai pot face disponibilizari in minerit, deoarece 2007 trebuie sa prinda acest sector de activitate in situatia de a rezista fara subventii de la stat. "In acest caz exista doua variante: fie mineritul va fi restructurat complet, fie va mai ramane un numar limitat de personal, care va trebui, insa, sa se descurce fara subventii. Oricati bani vor primi minerii disponibilizati sub forma de salarii compensatorii, acesti bani nu vor le vor fi dati din grija Guvernului, ci pentru a le inchide gura. Majoritatea minerilor traiesc de pe o zi pe alta. Consider ca se impune privatizarea managementului minelor, dar ce se va intampla pana la urma in mineritul romanesc probabil nu vom afla prea curand, iar atunci cand vom sti va fi prea tarziu", a declarat Bratianu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.