Sfarsitul lunii iulie a adus rezultate bune pentru industria Organismelor de Plasament Colectiv (OPC), care in primele sapte luni obtine o crestere de 7,1 la suta. In cazul fondurilor deschise de investitii, performanta medie realizata de la inceput
Sfarsitul lunii iulie a adus rezultate bune pentru industria Organismelor de Plasament Colectiv (OPC), care in primele sapte luni obtine o crestere de 7,1 la suta. In cazul fondurilor deschise de investitii, performanta medie realizata de la inceputul anului a fost de 8,1 la suta.
Conform datelor publicate de Uniunea Nationala a Organismelor de Palsament Colectiv (UNOPC), indicele IFM a inregistrat o apreciere de 1,82 la suta, (in crestere cu 157,25 puncte).
In primele sapte luni, indicele a crescut cu 6.062 de puncte procentuale, fata de rata de 5,1 inregistrata de inflatie pe aceeasi perioada.
Comparativ cu anul 2004, indicele s-a apreciat cu 14,77 la suta, in ultimii trei ani inregistrand o crestere de 59,61 procente.
Este de remarcat faptul ca pe ansamblul OPC, cu exceptia fondurilor monetare si a celor din categoria AOPC, toate celelalte 17 fonduri deschise, au obtinut performante net superioare inflatiei (5,1%) pe cele sapte luni, cu diferente cuprinse intre 5,6 punte procentuale la fondurile diversificate (10,7%) si pana la de 2,7 ori mai mari in cazul fondurilor de actiuni (13,8%).
FDI Tezaur a inregistrat o scadere a activului total de circa 460.000 RON (-21,65%), scadere datorata rascumpararilor inregistrate si onorate de fond. Acestea au fost efectuate in principal de jucatorii de pe piata de capital. Numarul total de investitori a crescut cu 2,76%, iar randamentul lunar al fondului a fost de 0,49% si 4,6% fata de 31 decembrie 2004.
De la inceputul anului, FDI Stabilo a realizat o crestere de 5,4 la suta in conditiile in care portofoliul fondului este investit in instrumentele pietei monetare. FDI Integro a obtinut cea mai buna performanta pentru categoria fondurilor diversificate (5,6%).
La sfarsitul lunii iulie, FDI Intercapital avea un activ net de 12,51 milioane RON, in crestere cu 11 procente fata de luna anterioara.
FDI Capital Plus a inregistrat o crestere a activului net de 3,1 procente, la sfarsitul lunii ajungand la suma de 5,02 milioane RON. Cresterea a fost posibila prin majorarea expunerii pe piata bursiera.
KD Maximus a realizat in luna iulie cea mai spectaculoasa crestere de activ net (52,4%), depasind plafonul de cinci milioane RON. In plus, numarul de investitori a crescut cu 10 procente.
Fondul diversificat inchis Smart Investa a continuat sa recupereze scaderea valorii unitatii de fond, reusind sa obtina o crestere a activului net de 0,3 procente.
Fondurile BCR Clasic si Dinamic au inregistrat cresteri de 1,1%, respectiv 3,9 la suta, numarul investitorilor la Fondul BCR Dinamic fiind in usoara scadere (0,1%).
In topul Fondurilor de actiuni a revenit luna trecuta, Omninvest al carui administrator a mentinut in portofoliu actiunile unor emitenti care s-au dovedit a fi extrem de profitabile.
Datorita acestei decizii si a incasarii dividendelor pentru actiunile detinute la data de inregistrare, Omninvest a obtinut cele mai bune performante din industrie, realizand o crestere lunara de 10,3 procente, performanta cumulata pentru primele sapte luni fiind de 22,1%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.