Dupa mai multi ani de negocieri, grupul aeronautic si de aparare EADS a reusit sa ajunga la un acord cu grupul rusesc Irkut, care prevede preluarea a 10 procente din capitalul acestuia. Grupul Irkut este specializat in constructia de avioane Suhoi Su
Dupa mai multi ani de negocieri, grupul aeronautic si de aparare EADS a reusit sa ajunga la un acord cu grupul rusesc Irkut, care prevede preluarea a 10 procente din capitalul acestuia. Grupul Irkut este specializat in constructia de avioane Suhoi Su-30. Aceasta participatie minoritara, care urmeza sa se definitiveze la sfarsitul anului, este estimata la aproximativ 50 de milioane de euro si ii va da posibilitatea grupului european sa aiba un reprezentant in Consiliul de Administratie al Irkut. "Prin aceasta operatie EADS va contribui la consolidarea sectorului aeronautic rusesc. Totodata, insa, va juca un rol important si in comercializarea bombardierului Beriev 2003 si la crearea unei societati comune EADS Irkut Seaplane SAS", a declarat ieri dimineata un reprezentant EADS pentru agentia de presa AOF. Vadim Vlassov, directorul EADS din Rusia a precizat ca cel mai mare efort al noului parteneriat va fi dedicat promovarii pe piata internationala a hidroavionului de lupta B200, din care Irkut nu a realizat decat cateva exemplare. Dincolo de aceste proiecte, insa, miscarea facuta de catre EADS este importanta din trei puncte de vedere. In primul rand EADS dobandeste o pozitie-cheie in sanul grupului rus, si astfel al industriei militare rusesti. Pe de alta parte, prin aceasta EADS va avea ocazia sa profite si de noua strategie a Guvernului de la Kremlin de relansare a industriei aerospatiale, respectiv a grupurilor Irkut, Suhoi si MiG. Iar in al treilea rand, prin aceasta miscare EADS isi intareste relatiile cu Rusia, trecand de la sectorul civil - in care a semnat deja un acord de 200 de milioane de dolari cu Irkut pentru livrarea de piese destinate aparatelor Airbus aflate in dotare - la cel militar. Obiectivul EADS pentru viitorul apropiat este de a ridica la 800 de milioane de dolari valoarea contractelor cu statul rus. In paralel cu parafarea acordului EADS - Irkut, au mai fost semnate inca doua contracte extrem de importante. Unul dintre ele prevede schimbul de tehnologie intre Rosoboronoexport si indianul Hindustan Aeronautics (HAL), in domeniul motorizarii militare, iar celalalt, intre Suhoi si Boeing si urmareste crearea unui nou avion de pasageri RRJ.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.