Reprezentantii Martifer si cei ai Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) au anuntat, ieri, demararea unui proiect in Romania in valoare de 47 milioane de euro, care presupune construirea unei rafinarii specializate in productia de biodiesel
Reprezentantii Martifer si cei ai Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) au anuntat, ieri, demararea unui proiect in Romania in valoare de 47 milioane de euro, care presupune construirea unei rafinarii specializate in productia de biodiesel in localitatea Lehliu, judetul Calarasi.
Grupul portughez Martifer, cu activitati in constructii, imobiliare si energie, isi propune o cifra de afaceri anuala de 80 milioane de euro, din productia de biodiesel obtinuta in Romania, a declarat marti, directorul general al firmei, Carlos Gil.
Biodieselul este un combustibil alternativ, total nepoluant, produs din resurse regenerabile. Acesta se utilizeaza la motoarele diesel si poate fi combinat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec de combustibil ce se utilizeaza drept carburant pentru autovehicule. Proiectul va fi dezvoltat in doua faze, respectiv construirea unei rafinarii, investitie in valoare de 16 milioane de euro, urmata de realizarea unei fabrici de extragere a uleiurilor utilizate pentru obtinerea combustibilului, pentru care vor fi alocati 31 milioane de euro. Finalizarea lucrarilor la fabrica este preconizata pentru anul 2007.
"Rafinaria va produce 12 tone de combustibil pe zi, capacitatea anuala ajungand la 100.000 de tone de biodiesel, cea mai mare de acest tip din Europa. Rafinaria va asigura 30% din necesarul Romaniei de combustibil ecologic", a spus Gil. Potrivit normelor europene, Romania, alaturi de toate tarile europene, trebuie sa ia masuri in vederea inlocuirii benzinei si motorinei utilizate in transport cu biocombustibil, care ar urma sa reprezinte 2% din consumul total in acest an si 20% in anul 2020. Grupul Martifer este prezent in Romania prin trei divizii: Biomart, prin care se va realiza constructia rafinariei si a fabricii de extragere a uleiurilor, Agromart, care va realiza productia de seminte tehnice, si Martifer Energy, producator de energie eoliana la Constanta. Pentru anul viitor este programat sa inceapa activitatea celei de-a patra companii - Martifer Construct, specializata in constructii metalice.
De asemenea, in 2006, investitorul portughez are in vedere infiintarea unei alte divizii, Martifer Invest, care va opera pe piata imobiliara. Cu o cifra de afaceri de peste 125 milioane de euro, grupul este prezent in Portugalia, Spania, Germania, Cehia, Polonia si Slovacia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.