Parchetul National Anticoruptie are de ieri un nou sef, procurorul general Daniel Morar. Instituit in functie de ministrul Justitiei, in prezenta procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, si a tuturor procurorilor din institutie, Daniel Morar si-

Parchetul National Anticoruptie are de ieri un nou sef, procurorul general Daniel Morar. Instituit in functie de ministrul Justitiei, in prezenta procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, si a tuturor procurorilor din institutie, Daniel Morar si-a exprimat intentia ca, impreuna cu intreg colectivul sa faca din PNA "o institutie performanta si credibila care sa instrumenteze dosare de mare coruptie, indiferent de apartenenta politica a celor cercetati penal".
"Pentru realizarea acestui lucru, procurorii trebuie sa fie mai eficienti. Pasivitatea trebuie sa fie eliminata", a declarat noul sef al PNA. Adresandu-se procurorilor din subordinea sa, Daniel Morar le-a amintit ca va face o evaluare a tuturor dosarelor aflate in lucru precum si a anchetatorilor, urmand sa decida daca acestia sunt sau nu compatibili cu functiile pe care le ocupa. "Ati venit la PNA din proprie initiativa, crezand ca aveti anumite calitati. Evaluati-va si decideti daca vreti sa ramaneti. Si eu voi face o evaluare a activitatii dumneavoastra si voi decide daca sunteti compatibili. Tot ce va pot promite este ca nu veti fi supusi nici unui fel de presiuni", si-a incheiat procurorul general al PNA pledoaria.
De asemenea, Daniel Morar si-a anuntat intentia de a informa, lunar, societatea civila, dar ca acest lucru se va petrece dupa data de 1 septembrie, cele trei saptamani fiindu-i necesare pentru familiarizarea cu problemele PNA. "Vom organiza conferinte de presa si vom trimite in continuare comunicate, dar acestea nu trebuie sa afecteze interesele celor cercetati", a incheiat Daniel Morar.

Unde sunt cele 46 de dosare aproape finalizate

Asigurandu-l pe Daniel Morar de tot sprijinul institutiei pe care o conduce, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a anuntat ca intre Ministerul Public si PNA va exista o buna colaborare, insa, pentru realizarea acestui lucru este absolut necesar "un instrumentar normativ clar care sa nu diminueze eficienta cercetarilor".
Toate aceste schimbari au fost prezentate pe larg de ministrul Justitiei, Monica Macovei, chiar in deschiderea intalnirii dintre conducerea PNA si procurori. Numindu-l pe Daniel Morar, "primul procuror care va fi evaluat la sfarsitul unui an", Monica Macovei a spus ca nu asteapta de la el decat "sa fie eficient, independent si responsabil". "La fel si procurorii de la PNA carora nu le cer decat sa iasa din starea de pasivitate. De altfel, activitatea tuturor procurorilor anticoruptie va fi evaluata de Daniel Morar, pentru ca, in ultimii trei ani, PNA nu a dat rezultatele la care ne asteptam.
La inceputul lunii decembrie 2004, fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, a declarat intr-o conferinta de presa ca, la PNA, exista 46 de dosare in care ancheta este aproape de final. Poate le vom gasi cu ajutorul lui Daniel Morar si a colectivului pe care-l conduce", a incheiat Monica Macovei, precizand ca interviurile pentru posturile de sefi de sectie din PNA vor fi anuntate public in cursul zilei de astazi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.