Autoritatile nipone au anuntat ca seismul inregistrat ieri dimineata a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a provocat ranirea a cel putin 15 persoane, relateaza AFP, precizand ca alerta de tsunami declansata in cursul diminetii in arh

Autoritatile nipone au anuntat ca seismul inregistrat ieri dimineata a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a provocat ranirea a cel putin 15 persoane, relateaza AFP, precizand ca alerta de tsunami declansata in cursul diminetii in arhipelagul nipon a fost suspendata.
Agentia meteorologica japoneza anuntase initial o magnitudine estimata de 6,8 grade pe scara Richter, ulterior revenind si precizand ca seismul a atins nivelul "sase superior" pe scara seismica japoneza, care are sapte gradatii. Aceasta scara masoara violenta seismica resimtita la suprafata solului, spre deosebire de scara Richter, care masoara energia produsa de cutremur.
In cazul unui cutremur de nivel "sase superior", oamenii aflati la suprafata solului nu pot ramane in picioare, mobilele neancorate de ziduri se rastoarna, iar unele geamuri se sparg, in timp ce cladirile care nu respecta normele seismice se pot darama.
Un bilant provizoriu al cutremurului indica ranirea a cel putin 15 persoane, majoritatea suferind rani usoare. Un prim bilant difuzat de agentia Kyodo anunta ranirea a cel putin 80 de persoane, in urma prabusirii acoperisului unui gimnaziu la Sendai, insa autoritatile au anuntat ca incidentul a provocat ranirea a 14 persoane, dintre care una se afla in stare grava.
Autoritatile japoneze au suspendat si alerta de tsunami declansata dupa cutremur, Agentia meteorologica afirmand ca un tsunami de mici dimensiuni a atins, la 18 minute dupa producerea cutremurului, un port situat la 300 de kilometri de Tokyo.

Nordul si estul Ungariei, lovite de ape

Serviciile de pompieri din Ungaria au primit, in ultimele 24 de ore, 260 de apeluri de urgenta, care solicitau interventii in urma ploilor abundente si inundatiilor care afecteaza mai multe zone ale tarii, a anuntat Departamentul pentru situatii de urgenta, citat de MTI. Cele mai mari cantitati de apa au cazut in zonele de nord si est ale Ungariei, unde pompierii au folosit pompe de evacuare pentru a scoate apa din subsolurile si curtile caselor si au inlaturat numerosi pomi doborati de furtuna, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului, Tibor Dobson.
El a adaugat ca precipitatiile au provocat si inundarea canalizarii in orasul Kisujszallas, din estul Ungariei, unde a fost necesara o decontaminare a intregii localitati.
Dobson a precizat ca nu au fost inregistrate victime, iar autoritatile nu au decis evacuarea nici unei asezari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.