Retragerea israeliana din Fasia Gaza este "importanta si istorica" pentru palestinieni, a declarat, ieri, liderul palestinian Mahmud Abbas, apreciind ca aceasta ar trebui sa reprezinte un "prim pas," care sa anunte si alte retrageri, transmite Mediaf
Retragerea israeliana din Fasia Gaza este "importanta si istorica" pentru palestinieni, a declarat, ieri, liderul palestinian Mahmud Abbas, apreciind ca aceasta ar trebui sa reprezinte un "prim pas," care sa anunte si alte retrageri, transmite Mediafax. "Retragerea israeliana este un pas important si istoric pentru noi, dar nu este decat primul," a subliniat Abbas. "Retragerile nu trebuie sa aiba loc doar in Gaza, ci si in Cisiordania. Fara indoiala, este vorba despre un pas istoric, pe care noi trebuie sa-l consolidam si sa il facem sa fie in avantajul poporului nostru," a mai explicat acesta. Totodata, ministrul palestinian de Externe, Nasser al-Kidwa, a declarat ca fortele de securitate ale Autoritatii Nationale Palestiniene sunt pregatite pentru retragerea israeliana din Fasia Gaza si ca vor recurge, daca va fi nevoie, la utilizarea fortei pentru a contracara eventuale atacuri la adresa Israelului din partea unor militanti palestinieni, potrivit Rompres. "Aparatul securitatii palestiniene a ajuns la un nivel bun de pregatire" pentru a prelua controlul Fasiei Gaza dupa retragerea israeliana, a apreciat Al-Kidwa, fost reprezentant palestinian la Organizatia Natiunilor Unite.
Israelul vrea sa mentina controlul asupra a sase blocuri de colonii
Afirmatiile oficialilor palestinieni intervin in contextul in care ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz, a anuntat, ieri, ca Israelul doreste sa mentina controlul asupra a sase blocuri de colonii din Cisiordania, indiferent de acordurile care vor fi incheiate cu palestinienii.
Decizia autoritatilor de la Tel Aviv de a elibera asezarile din Fasia Gaza a fost salutata de inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa, Javier Solana. Oficialul european a transmis, duminica, Guvernului israelian sprijinul sau fata de "curajul politic" privind inceperea evacuarii coloniilor israeliene din Fasie. Totodata, Javier Solana a avut convorbiri telefonice cu presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Mahmud Abbas, si cu ministrul pentru probleme civile al ANP, Mohamed Dahlan.
Primele dificultati ale retragerii
Politia israeliana a anuntat, ieri, ca suspenda distribuirea ordinelor de evacuare la Neve Dekalim, dupa ce colonistii au blocat intrarea principala in cea mai mare implantare din Fasia Gaza, transmite Mediafax. "Daca nu ne lasa sa intram, nu ne vom croi drum cu forta," a declarat purtatorul de cuvant al Politiei israeliene, Eli Levi. Ulterior, soldatii israelieni au reusit sa se strecoare in implantare printr-o intrare laturalnica. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.