Devenita deja o sarbatoare traditionala, Ziua Marinei a avut anul acesta o semnificatie deosebita, motiv pentru care, la Constanta, programul manifestarii a inclus momente inedite, care au facut deliciul publicului. Unicitatea serbarilor de ieri rezi
Devenita deja o sarbatoare traditionala, Ziua Marinei a avut anul acesta o semnificatie deosebita, motiv pentru care, la Constanta, programul manifestarii a inclus momente inedite, care au facut deliciul publicului. Unicitatea serbarilor de ieri rezida din faptul ca in acest an se implinesc 145 de ani de la infiintarea Fortelor Navale Romane. Aceasta entitate deosebit de importanta pentru asigurarea suveranitatii statale a fost creata la 22 octombrie 1860, prin contopirea flotelor apartinand Moldovei si Tarii Romanesti. Evenimentele prilejuite de sarbatorirea acestei zile au debutat in jurul orei 10.00, cand s-a consumat traditionalul Ceremonial al ridicarii Pavilionului, Geacului si Marelui Pavoaz. In timpul discursurilor oficialilor (Constantin Degeratu din partea Presedintiei, ministrul MApN Teodor Athanasiu), sutele de persoane adunate pe faleza au putut observa parada navelor militare, atat cele din cadrul Marinei Romane, cat si cele cinci nave care fac parte din gruparea multinationala Blackseafor. Printre oficialitatile prezente s-au mai numarat printul Radu Duda si principesa Margareta, precum si fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu. A surprins absenta de la aceasta manifestare a primarului Constantei, Radu Mazare, si a presedintelui Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu. Pentru prima data, de Ziua Marinei au defilat in apropierea Portului Tomis fregatele "Regina Maria" si "Regele Ferdinand", de curand achizitionate de Fortele Navale Romane. Din nou a impresionat prezenta fregatei Marasesti, devenita in urma cu doar doua zile nava-amiral a gruparii multinationale Blackseafor. De altfel, aceasta "entitate" internationala a participat la parada si cu alte patru dintre modernele sale nave. Este vorba despre fregata TCG "Fatih" (Turcia, fosta nava amiral a gruparii Blackseafor), nava de debarcare "Yamal" (Federatia Rusa), corveta "Lutk" (Ucraina) si nava dragoare "Shkval" (Bulgaria).
Militarii romani au respins atacurile inamice
Seria exercitiilor a inceput in jurul orei 11.00, cu evolutia corvetei 260 "Amiral Petre Barbuneanu", care a simulat cautarea, descoperirea si atacul asupra unui submarin inamic cu torpile care explodeaza la impact. Au urmat aplicatiile efectuate de vedetele purtatoare de rachete "Zborul" si "Lastunul" si de o instalatie mobila de lansare care au simulat cautarea si atacul unei grupari inamice de desant. Sirul simularilor a continuat cu respingerea unui atac al aviatiei inamice, compus din trei aeronave de tip MiG 21 Lancer, care pregateau "drumul" desantului marin. Pentru contracararea acestui plan, navele au efectuat trageri asupra MiG-urilor, fiind sprijinite si de propriile forte de aviatie, reprezentate prin aparate de tip IAR 99 Soim. Programul a mai cuprins si alte aplicatii "gustate" de asistenta, cum ar fi reaprovizionarea din aer a fregatei "Regina Maria" sau descoperirea si controlarea unei nave considerate suspecte, de la bordul careia fusesera aruncate in apa pachete suspecte. Printre ultimele exercitii s-a numarat cel in care nava "Venus" a simulat ca are probleme tehnice, cauzate de un mare incendiu produs la bord. Un om a cazut in apa si pentru salvarea acestuia a fost nevoie de interventia unor nave specializate in astfel de situatii. In jurul orei 12.30, in ultimul exercitiu din cadrul programului, mai multi militari s-au parasutat de la peste 200 de metri, aterizand chiar in fata Comandamentului Operational Naval. Dupa incetarea aplicatiilor, a urmat un alt moment foarte asteptat de public si anume sosirea Zeului Neptun. Acesta nu a mai venit "calare" pe o balena, asa cum a facut-o in anii trecuti, ci la bordul navei Luceafarul. Insotit de un alai de nimfe, Zeul marilor a declarat deschise jocurile si concursurile marinaresti (porcul pe scondru, cursa dupa rate etc), acestea desfasurandu-se in cursul dupa-amiezii in Portul Tomis. In cursul zilei de ieri, manifestari similare prilejuite de serbarea Zilei Marinei au fost organizate in toate porturile romanesti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.