Dupa ce cursul petrolului a atins cote de pana la 67 de dolari, a venit randul carburantilor sa inspaimante piata cu preturi-record. La sfarsitul lui iulie, in Uniunea Europeana benzina ajunsese, deja, sa coste cu 10 la suta mai mult decat anul trecu

Dupa ce cursul petrolului a atins cote de pana la 67 de dolari, a venit randul carburantilor sa inspaimante piata cu preturi-record. La sfarsitul lui iulie, in Uniunea Europeana benzina ajunsese, deja, sa coste cu 10 la suta mai mult decat anul trecut. Noi cresteri au devenit, din acest moment, de-a dreptul inevitabile. In Marea Britanie nu mai este decat o chestiune de timp atingerea pragului de 1,45 euro litrul de benzina. Acum doua saptamani, benzina fara plumb se vindea la Londra cu 1,31 de euro, iar motorina a ajuns deja la 1,36 euro. In Franta, pretul mediu al benzinei fara plumb a cunoscut de asemenea o crestere de 10,9 la suta, pana la 1,19 euro litrul, la sfarsitul lui iulie. In Germania, pe aceeasi perioada, preturile carburantilor au crescut cu 9,5 la suta, pana la 1,26 euro litrul de benzina, in Italia tot cu 9,5 la suta, pana la 1,289 litrul de benzina, si cu 12 la suta in Spania, unde benzina a ajuns la 1,019 euro litrul. Din fericire, pentru moment automobilistii nu resimt cresterile-record din ultima saptamana, acestea ajungand la pompa cam in sase saptamani de acum incolo. Cei mai nemultumiti de aceasta situatie se arata a fi britanicii, deoarece accizele pe carburanti ajung aici la 67 la suta. In ceea ce priveste Statele Unite, aici benzina se vinde la un pret-record, desi cu mult mai mic decat in Uniunea Europeana, de 0,50 euro litrul.

Vesti bune dinspre pietele asiatice

Corespondentul agentiei Reuters la Tokio semnala, ieri, pe pietele asiatice, o tendinta de scadere a pretului la barilul de petrol sub 67 dolari, recordul de saptamana trecuta. Aceasta ar fi pusa pe seama unei reveniri in ultimele zile la capacitatea maxima de productie in rafinariile americane, si pe dobandirea unei relative stabilitati in aprovizionare. Astfel, sortimentul light a fost contractat, ieri, la Bursa din Singapore, pentru luna septembrie, la 66,35 dolari barilul. Nu lipsit de importanta este si faptul ca sezonul vacantelor, ce a implicat un consum mare de carburanti, se apropie de sfarsit.
Prognozele pentru ultimul trimestru al acestui an, remarca la randul sau analistul economic al Associated Press, nu sunt, totusi, prea optimiste in privinta evolutiei pretului la petrol, un pericol serios fiind asteptat din partea Iranului. Teheranul a amenintat ca, daca le vor fi impuse sanctiuni ca urmare a deciziei sale de a-si relua programul nuclear, imediat vor sista livrarile de petrol. Cum Iranul este al patrulea mare producator de petrol din lume si al doilea din cartelul petrolier OPEC (4 milioane de barili pe zi), impactul reactiei iraniene poate fi cu usurinta imaginat. Alti analisti si distribuitori de petrol, cum este cazul managerului diviziei Mitsubishi din Tokio, cred ca pretul titeiului ar putea reveni foarte curand la spirala de crestere, catre 70 dolari barilul, date fiind cererea mare de carburanti, dar si insuficientele spatii de stocare a titeiului.

Barometrul preturilor la benzina

- Marea Britanie: 1,19 euro/litrul
- Franta: 1,19 euro/litrul
- Germania: 1,26 euro/litrul
- Italia: 1,289 euro/litrul
- Spania: 1,019 euro/litrul
- SUA: 0,50 euro/litrul


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.