Liderul palestinian, Mahmud Abbas, a declarat, ieri, ca retregerea israeliana din Fasia Gaza este "importanta si istorica" pentru palestinieni, dar ca aceasta trebuie sa fie "un prim pas" care sa anunte si alte retrageri, relateaza AFP. "Retragerea i

Liderul palestinian, Mahmud Abbas, a declarat, ieri, ca retregerea israeliana din Fasia Gaza este "importanta si istorica" pentru palestinieni, dar ca aceasta trebuie sa fie "un prim pas" care sa anunte si alte retrageri, relateaza AFP. "Retragerea israeliana este un pas important si istoric pentru noi, dar nu este decat primul", a subliniat el. "Retragerile nu trebuie sa aiba loc doar in Gaza, ci si in Cisiordania. Fara indoiala, este vorba despre un pas istoric, pe care noi trebuie sa-l consolidam si sa il facem sa fie in avantajul poporului nostru", a explicat Abbas.
Israelul a inceput in mod oficial, duminica, la miezul noptii, retragerea istorica din Fasia Gaza, dupa 38 de ani de ocupatie, declarand ilegala prezenta israelienilor in aceasta zona.
Ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz, a anuntat, ieri, la putin timp dupa inceperea retragerii din Gaza, ca Israelul doreste sa mentina controlul asupra a sase blocuri de colonii din Cisiordania, indiferent de acordurile care vor fi incheiate cu palestinienii.

Manifestari violente in debutul retragerii israeliene din Fasia Gaza

Un grup de colonisti nemultumiti a spart geamurile masinilor si a dat foc unor pneuri intr-o colonie din Fasia Gaza, in noaptea de duminica spre luni, la inceputul operatiunilor de retragere israeliana din acest teritoriu, relateaza AFP. Cel putin patru masini au fost avariate la intrarea in principala colonie din sud-estul Fasiei Gaza, Neve Dekalim, unde protestatarii au incercat sa distruga pneurile unui vehicul militar.
Un grup de tineri au luat hartile care se aflau in interiorul vehiculelor militare si le-au incendiat. Vicepresedintele Consiliului implantarilor evreiesti din Iudeea-Samaria (Cisiordania), Shaul Goldstein, a denuntat violenta demonstrantilor, apreciind ca acest tip de manifestare "afecteaza lupta impotriva retragerii".
Incidentele au izbucnit in momentul in care armata israeliana a declarat ilegala prezenta colonistilor israelieni in Fasia Gaza, ocupata de 38 de ani.
Notificarile oficiale de expulzare trebuie sa ajunga, incepand de ieri dimineata, la ultimii colonisti ramasi in implantari. In cazul in care acestia refuza sa plece din Fasia Gaza, armata va recurge la forta, incepand de maine, pentru evacuarea coloniilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.