Federalismul, rolul islamismului in stat si repartizarea resurselor naturale sunt principalele teme de divergenta pe tema Constitutiei, erau inca nerezolvate, ieri, cu numai cateva ore inainte de data limita pentru transmiterea textului final catre P
Federalismul, rolul islamismului in stat si repartizarea resurselor naturale sunt principalele teme de divergenta pe tema Constitutiei, erau inca nerezolvate, ieri, cu numai cateva ore inainte de data limita pentru transmiterea textului final catre Parlament.- Federalismul Cele doua grupuri majoritare din Parlament, siit si kurd, sunt de acord ca Irakul sa fie format din zone autonome, dupa modelul regiunii kurde, care dispune de propriul guvern local si de propriul Parlament. Sunnitii resping ideea unui stat irakian federal, temandu-se ca vor fi blocati in centrul tarii, intr-o regiune arida si saraca in resurse, in timp ce siitii ar castiga partea de sud a tarii, bogata in resurse petrolifere. Deputatul Abdel Aziz Hakim, lider siit marcant, s-a raliat, in plina dezbatere constitutionala, ideii unei zone autonome pentru siiti, in provinciile aflate la sud de Bagdad. "Poporul trebuie sa decida in problema federalismului in cadrul unui referendum organizat dupa incheierea ocupatiei si restabilirea securitatii", a apreciat Hassib Aref al-Obeidi, membru sunnit al Comitetului de redactare a Constitutiei. Kurzii, cea de-a doua forta din Parlamentul de la Bagdad, sprijina ideea unui stat federal, in care sa fie recunoscuta autonomia provinciilor din nord, care beneficiaza, de facto, dupa 1991, de un guvern autonom.
Lupta pentru bani
Exista multiple divergente in ceea ce priveste modul de repartizare a resurselor - mai ales a celor petroliere - intre guvern si regiuni, in pofida incheierii unui acord de principiu. Kurzii revendica, in continuare, 35 la suta din bogatiile tarii, in timp ce siitii sustin impartirea acestora intre provincii, in functie de densitatea populatiei. - Islamismul Alianta Unificata irakiana, grupare siita care detine majoritatea in Parlament, cere ca islamismul sa fie unica sursa legislativa. Laicii si kurzii sustin ideea islamismului ca una dintre sursele legislatiei, chiar si in conditiile in care acesta ar fi considerat religia de stat.Munzer al-Fazzal, deputat si membru al Comitetului de redactare a Constitutiei, a declarat ca 14 dintre cele 18 motive de divergenta au fost solutionate pana in prezent. Parlamentul s-a reunit, ieri, la ora locala 18:00 (17:00, ora Romaniei).
Legea fundamentala (Constitutia provizorie) prevede ca proiectul Constitutiei trebuie trimis legislativului pentru a fi adoptat la jumatatea lunii august, inainte de organizarea unui referendum pe aceasta tema, programat pentru octombrie. Potrivit Legii fundamentale, in cazul in care lucrarile de redactare a Constitutiei nu vor fi terminate la termen, Parlamentul va fi dizolvat si vor avea loc alegeri anticipate. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.