"Nu stiu cat va fi cursul euro de marti (azi - n.r.)", declara un dealer bancar. Poate fi si 3,6, dar si 3,4 lei. Raspunsul poate sa il dea doar BNR, care fie continua sa cumpere valuta, asa cum a facut in ultimele patru sedinte interbancare, pentru
"Nu stiu cat va fi cursul euro de marti (azi - n.r.)", declara un dealer bancar. Poate fi si 3,6, dar si 3,4 lei. Raspunsul poate sa il dea doar BNR, care fie continua sa cumpere valuta, asa cum a facut in ultimele patru sedinte interbancare, pentru a ingreuna aprecierea leului, fie va privi piata din afara, iar atunci euro va scadea".
Ieri, banca centrala a facut mai multe incursiuni in piata valutara, ceea ce a echivalat cu cresterea cursului euro de la 3,5389 la 3,5720 lei, iar a dolarului de la 2,8373 la 2,8846 lei.
Interventiile s-au datorat vanzarilor masive ale clientilor la care s-au adaugat incercarile speculative ale bancilor. Jocul facut de BNR a fost atat de mare, incat vinerea trecuta a fost atins maximul istoric al tranzactiilor din piata valutara romaneasca, 1,551 miliarde euro.
Cotatiile euro de ieri au avut fluctuatii de pana la 2 la suta. Piata s-a deschis la 3,55 - 3,56 lei, dupa care a urmat o scadere la 3,54 - 3,54 lei. Acesta a fost momentul in care au inceput cumpararile BNR. Dupa o crestere la 3,59 lei, iesirea din piata a bancii centrale a echivalat cu o depreciere a euro de 0,05 lei. Jocul intre vanzatori si BNR a condus la un maxim de 3,6040 - 3,6140 lei, insa inchiderea s-a realizat la 3,53 - 3,54 lei.
Efortul BNR de a incetini cresterea leului poate echivala cu faptul ca aprecierea monedei nationale este artificiala, lipsind suportul unei cresteri economice sanatoase, ea fiind alimentata de intrarile tot mai mari de valuta, care ar fi putut sa aduca ieri cursul chiar la 3,3 lei.
Pe pietele internationale, euro a pierdut o parte din castigul de vineri, cand a fost atins un maxim de 1,2483 dolari. Ieri, paritatea a fluctuat intre 1,2346 si 1,2456 dolari, moneda unica scazand dupa anuntarea balantei de capitaluri americane, care a crescut in iunie la 71,2 miliarde fata de 58,8 miliarde dolari in mai. In consecinta, pretul unciei de aur a revenit, ieri dimineata, pe London Bullion Market in apropierea nivelului de 440 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.