In aceeasi zi in care Banca Nationala anunta o crestere a dobanzii de referinta de la 8 la 8,5%, ca o masura prin care sa incetineasca cresterea inflatiei, bancile comerciale acceptau o scadere a dobanzii la titlurile de stat cu scadenta la cinci ani
In aceeasi zi in care Banca Nationala anunta o crestere a dobanzii de referinta de la 8 la 8,5%, ca o masura prin care sa incetineasca cresterea inflatiei, bancile comerciale acceptau o scadere a dobanzii la titlurile de stat cu scadenta la cinci ani.
Licitatia a avut loc luni, valoarea emisiunii fiind de 100 milioane de lei noi, mai mica cu 50 milioane comparativ cu licitatia de luna trecuta. Scaderea dobanzii de la 8%, in iunie, nivel care a reprezentat maximul acestui an, la 7,48%, a fost posibila ca urmare a faptului ca valoarea ofertelor de cumparare a fost de 481,45 milioane lei. Se poate spune ca bancile comerciale s-au "inghesuit" sa cumpere bonuri cu scadenta la cinci ani, avand in vedere ca la clientii lor nu a ajuns nici macar o obligatiune.
Ramane de vazut daca la urmatoarele licitatii vom mai asista la scaderi ale dobanzii, asa cum s-a intamplat si in prima saptamana din august, cand dobanda la bonurile cu scadenta la trei ani a coborat de la 7,72 la 7,6%. Intrebarea este legata de faptul ca dobanzile interbancare au reinceput sa creasca, dupa ce in urma cu doua saptamani am asistat la o scadere a unora dintre ele cu pana la un punct procentual. Pana in luna septembrie, Ministerul de Finante doreste sa se imprumute cu inca 250 milioane lei noi, bani necesari pentru refinantarea datoriei publice interne. Valoarea emisiunilor ar putea fi majorata sau micsorata in functie de necesitatile bugetului sau ale dobanzilor solicitate.
Se pare ca, in ultimul trimestru al acestui an sau la inceputul lui 2006, Finantele ar putea lansa pe pietele internationale de capital o emisiune de bonduri in lei, in vederea finantarii deficitului bugetar, care potrivit ultimelor estimari nu va depasi 1% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.