Comisia de Inscriere la Cota a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a hotarat monitorizarea activitatii societatii Azomures Tg. Mures in perioada imediat urmatoare, precum si invitarea conducerii companiei la o proxima sedinta a comisiei in vederea anali
Comisia de Inscriere la Cota a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a hotarat monitorizarea activitatii societatii Azomures Tg. Mures in perioada imediat urmatoare, precum si invitarea conducerii companiei la o proxima sedinta a comisiei in vederea analizei perspectivelor societatii, informeaza BVB.
In sedinta Comisiei de Inscriere la Cota, care a avut loc joi la sediul BVB, a fost analizata si dezbatuta situatia recenta a societatii Azomures SA, ca urmare a deciziei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor societatii, din data de 9 august 2005, de incetare pe o perioada nedeterminata a activitatii de productie si punerea in aplicare a masurilor de concediere colectiva in cel mai scurt timp posibil.
Actiunile companiei Azomures Tg. Mures au fost reluate vineri la tranzactionare pe piata bursiera, dupa ce au fost suspendate pentru desfasurarea, marti, a Adunarii Generale a Actionarilor.
Problema incetarii activitatii companiei s-a pus inca de la mijlocul lunii martie, cand actionarii Azomures Tg. Mures au hotarat ca societatea sa-si inceteze activitatea de productie daca, urmare a majorarii pretului gazului metan, costurile de productie vor deveni mai mari decat pretul ingrasamintelor chimice pe piata externa.
Compania Azomures fabrica ingrasaminte si alte produse chimice si are un capital social de 526,03 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei/actiune.
Principalii actionari ai companiei sunt Transworld Fertilizers Holding Luxemburg (55,97 la suta din capitalul social), Broadhurst Investments Ltd si Lindsell Ent. Ltd. (20,75 la suta), Azomures Holding (9,99 la suta) si AVAS (7,69 la suta).
In ultima luna, pretul actiunilor Azomures a crescut cu 9,65 la suta, iar de la inceputul anului a scazut cu 37,66 la suta. In 2004, actiunile au inregistrat o scadere de 21,88 la suta. Ultimul pret inregistrat de actiunile Azomures a evoluat in intervalul 2.450-2.680 lei vechi (ROL)/actiune, in sedinta bursiera din 5 august, cand au fost realizate 69 tranzactii in valoare totala de 1,363 miliarde lei vechi.
Chiar daca si Azomures a raportat profit (13 milioane RON, net, ceea ce duce la un PER foarte bun, egal cu 4), aici cursul a scazut dramatic in urma unei decizii a actionarului majoritar de a inceta activitatea pe o perioada nedeterminata si de a incepe concedierea colectiva.
Nu s-a tranzactionat decat in sedinta de vineri, cand de altfel cursul a fost lasat sa fluctueze liber, scazand pana la un minim de 0,1770 RON/actiune si inchizand la 0,1860 RON (-25,6%).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.