Pe langa sanatate sau energie, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a atras atentia si asupra situatiei existente in vami. "O spun fara retinere, s-au facut din nou numiri pe baze clientelare in functii de sefi de vami; au fost schimbati ai lor cu
Pe langa sanatate sau energie, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a atras atentia si asupra situatiei existente in vami. "O spun fara retinere, s-au facut din nou numiri pe baze clientelare in functii de sefi de vami; au fost schimbati ai lor cu ai nostri, fara sa se tina cont de capacitatea profesionala. Propun Guvernului sa aiba in vedere solutia scoaterii la concurs a tuturor posturilor de sefi si adjuncti de sefi de vami din tara in cel mai scurt timp", declara in urma cu doua zile presedintele Traian Basescu. Situatia prezentata de Basescu a fost insa recunoscuta chiar de catre directorul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Gelu Stefan Diaconu, care sustine ca declaratiile sefului statului corespund intocmai realitatii. "Nu am de facut nici un comentariu fata de ceea ce a spus domnul presedinte. Eu iau act de declaratiile presedintelui, care, la fel ca si premierul, este un om foarte bine informat. Continutul declaratiilor corespunde insa realitatii, dar situatia treneaza de ani de zile", a precizat seful vamilor, Gelu Diaconu.
"Coruptie inertiala"
Directorul ANV a admis faptul ca actualul sistem existent in Vama, in care functioneaza regula numirilor temporare, creeaza premisele actelor de coruptie. "Cand am preluat mandatul, in urma cu cinci-sase luni, doar aproximativ 30% din posturi erau ocupate prin concurs. Restul erau numiri temporare. Astazi am ajuns ca jumatate din personal sa fie numit pe baza unui concurs. Atat timp cat functionarul este numit temporar, el este usor de influentat. Daca nu am la dispozitie posibilitatea de a face concurs, se fac numiri temporare. Astfel, s-au strecurat criterii de ordin clientelar. Coruptie exista in vama, dar numai ca acum ea nu mai este institutionalizata, Autoritatea Nationala a Vamilor nu este un instrument pentru coruptie. Exista o coruptie inertiala", ne-a declarat Gelu Diaconu.
Directorul ANV a oferit si unele explicatii in ceea ce priveste solicitarea presedintelui ca posturile de sefi de vami si de adjuncti de sefi de vami sa fie scoase la concurs. In acest sens, Gelu Diaconu a precizat ca deja au fost incepute procedurile de organizare a concursurilor. "Modul de dobandire definitiva a postului este reglementat de statutul functionarilor publici. Procedura de scoatere la concurs a posturilor este insa o procedura birocratizata. Noi azi (n.r. - ieri) am demarat procedurile de demarare a concursurilor", a aratat Gelu Diaconu, care a tinut sa precizeze ca declaratia presedintelui reprezinta un sprijin.
12 cazuri de mica coruptie
Pe de alta parte, Gelu Diaconu a tinut sa faca unele precizari si in legatura cu masurile ce trebuie luate sau care au fost deja luate pentru combaterea coruptiei din sistemul vamal. "Strategia de combatere a coruptiei in sistemul vamal face parte din strategia nationala de combatere a coruptiei. Pot sa va spun ca exista 12 cazuri, spre deosebire de nici unul in anul 2004, de lucratori vamali susceptibili de coruptie pentru care au fost sesizate organele abilitate", ne-a mai spus directorul ANV. Acesta a aratat ca, pe langa aceste 12 cazuri, au existat insa si situatii in care au fost luate masuri disciplinare sau administrative.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.