Un teritoriu muntos si desertic, situat in Africa de Nord, Marocul este scaldat de apele Oceanului Atlantic in vest si Marea Mediterana in nord. Aceasta tara ofera extrem de multe vizitatorului insetat de aventura. Aici se gasesc orase medievale, rui

Un teritoriu muntos si desertic, situat in Africa de Nord, Marocul este scaldat de apele Oceanului Atlantic in vest si Marea Mediterana in nord. Aceasta tara ofera extrem de multe vizitatorului insetat de aventura. Aici se gasesc orase medievale, ruine din vremea romanilor, fortarete berbere, monumente musulmane foarte valoroase, safari pe camile in desert, safari cu cai prin Muntii Atlas si multe altele.
Vizitarea Marocului este o initiere in exotismul magic al lumii islamice, arabe si africane deopotriva. Aici este paradisul medinelor si al minaretelor, al deserturilor si al muntilor. Pentru a fi patruns de spiritul Marocului este de ajuns pentru inceput sa strabati strazile marilor orase.
Teritoriul vechii capitale Fez, este intesat de constructii medievale, in vreme ce Marrakech atrage atentia prin celebritatea negustorilor care isi expun o marfa pe care rar o intalnesti in alte locuri din lume.
Sarmul Marocului se regaseste in diversitatea sa. Pentru cei dornici de soare, aici se gasesc mii de kilometri de plaje, centrul tarii fiind dominat de legendarii Munti Atlas, ale caror creste sunt acoperite de straturi groase de zapada. Cei care cuteaza sa se aventureze dincolo de munti, pot retrai epoca in care caravanele strabateau Desertul Sahara, aducand, pe spinarea camilelor mirodenii si fildes.
Marocul este un ideal punct de plecare in aventura cunoasterii Africii. Situat la mica distanta de Europa, poate fi o destinatie prietenoasa, atractiva si agitata. Pietele in aer liber sunt pline de covoare traditionale, obiecte de lemn sau bijuterii. Se spune ca principalul produs al tarii, pielea, este cea mai moale din intrega lume.

Casablanca

Piatra pretioasa a Marocului modern si locul de intalnire, prin excelenta, al oamenilor de afaceri. Este cel mai mare oras al Marocului, o metropola uriasa in care vesmintele traditionale par ca nu-si gasesc locul printre costumele creatorilor celebrii de moda. Pentru petrecerea timpului liber, orasul se dezvaluie cu numeroasele sale piscine de pe cornisa Ain Diab, cu kilometri intregi de plaja fina, cu numeroase magazine si centre comerciale. Si daca preferati viata de noapte, Casablanca ofera o multitudine de restaurante, baruri si cluburi de noapte. Una dintre cele mai mari din lume, Moscheea Hassan II este considerata nestemata orasului. Inaltandu-se de la mare pana la cer, aceasta moschee detine o sala de rugaciune imensa, care poate cuprinde lejer 25.000 de persoane, pe langa esplanada pe care se pot ruga alti 80.000 de musulmani. Aceasta constructie impresioneaza ca stabiliment religios prin combinatia arhitecturala care imbina stilul traditional marocan cu cel modern.

Marrakech

Situat in partea central-vestica a Marocului, renumit pentru produsele din piele, Marrakech-ul este, azi un important centru comercial si turistic. Apropierea de Muntii Atlas ofera turistilor o panorama greu de uitat. Fost centru cultural al tarii, orasul uimeste prin numeroasele sale gradini. Dintre constructiile sale, nu trebuie omise vizitele la Palatul ce dateaza din secolul XIV, Muzeul de Arta Marocana, gazduit intr-un vechi Palat al sultanului, si Moscheea Koutoubya.

Tanger

Fondat in secolul IV de romani, orasul a fost dominat pe rand de cartaginezi, portughezi, vandali, fenicieni si arabi. Principalul punct de atractie este Petit Socco. Tangerul a fost atractia a numerosi artisti celebrii, fiind imortalizat in operele lui Delacrouix, Saint-Sains, Matisse, Van Dongen Tenessee Williams, Jean Genet, Joseph Kessel William Burroughs si Paulk Bowles.

Fes, centrul spiritualitatii

Cel mai vechi oras imperial, Fes este considerat inca, inima Marocului. Labirintul de stradute si grandoarea constructiilor adauga ceva in plus intrigii create in jurul sau. Principala atractie este Medina Fes-el-Bali (vechiul Fes) este una dintre cele mai mari cetati medievale din lume, locuite continuu inca din secolul X, care uimeste si acum prin costumele traditionale puternic colorate purtate de vanzatorii de masline, de comercianti si de sacagii. Orasul este dominat de Moscheea Karaouine, centru al invataturii islamice vreme de mai bine de un mileniu.
Moscheea este inconjurata de numeroase Madrasa, scoli islamice, cea mai vestita fiind Attarin Madrasa, construita in secolul XIV, si care impresioneaza prin usile de bronz masiv, si prin decoratiunile de alabastru, marmura si lemn de cedru.

Rabat, o capitala in alb si albastru

Orasul Rabat isi dezvaluie lent secretele. La prima vedere pare asemeni celorlalte orase marocane, poate putin mai sfios, un oras in care oamenii nu se grabesc sa vorbeasca cu turistii.
Dar o data ce incepi sa colinzi strazile intortocheate, minunile ascunse intre zidurile grase incep sa se iveasca la tot pasul.
Palatul regal se afla in chiar inima capitalei. Desi este extrem de bine pazit, turistul se poate apropia suficient de mult pentru a fi impresionat de zidurile puternice, care ascund in interiorul lor adevarata maretie, fiind faimos pentru opulenta si bogatia ornamentelor.
In partea opusa a pietei se inalta moscheea regala, un exemplu al arhitecturii musulmane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.