Decizia Teheranului de a relua activitatile nucleare ultrasensibile este "ireversibila", a declarat, ieri, fostul presedinte iranian, Akbar Hashemi, Rafsandjani, sfidand rezolutia comunitatii internationale, prin care se impun "noi conditii". "Tineti
Decizia Teheranului de a relua activitatile nucleare ultrasensibile este "ireversibila", a declarat, ieri, fostul presedinte iranian, Akbar Hashemi, Rafsandjani, sfidand rezolutia comunitatii internationale, prin care se impun "noi conditii". "Tineti minte ca nu puteti trata Iranul ca pe Irak sau Libia", a avertizat fostul presedinte iranian, adresandu-se liderilor occidentali cu ocazia predicii saptamanale de la Teheran. Reactia audientei la aceste declaratii a fost: "Moarte Americii!", "Moarte Israelului!", "Allah e mare". "Puteti incerca sa mai amanati lucrurile, dar decizia Iranului este ireversibila", a continuat Rafsandjani, la o zi dupa ce Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) adoptase o rezolutie prin care solicita Teheranului sa suspende din nou activitatile de imbogatire a uraniului. Luni, Iranul a redeschis uzina de conversie a uraniului de la Ispahan, in pofida opozitiei comunitatii internationale. Propunerea de infiintare a unei regiuni siite autonome, lansata in plin proces de elaborare a Constitutiei, a provocat o unda de soc in Irak, mai ales in randurile liderilor sunniti, care o considera o concretizare a dorintei de faramitare a tarii, transmite Mediafax. Hakim, seful Consiliului Suprem al Revolutiei Islamice din Irak (CSRII) si al grupului parlamentar majoritar, a pledat, joi, in favoarea crearii unei regiuni autonome in centrul si in sudul tarii, zone cu populatie majoritar siita si cu importante zacaminte de petrol. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.