Unitatile de crestere a animalelor si procesatorii de carne au obligatia sa detina instalatii proprii de neutralizare, respectiv procesare sau de incinerare/coincinerare, potrivit unei Ordonante adoptate de Guvern in sedinta din aceasta saptamana. In
Unitatile de crestere a animalelor si procesatorii de carne au obligatia sa detina instalatii proprii de neutralizare, respectiv procesare sau de incinerare/coincinerare, potrivit unei Ordonante adoptate de Guvern in sedinta din aceasta saptamana. In cazul in care nu detin astfel de instalatii, unitatile sunt obligate sa incheie un contract cu unitati de ecarisare autorizate si aprobate. Actul normativ prevede ca deseurile de origine animala se neutralizeaza in unitati autorizate si cu aprobari sanitar-veterinare si de mediu. Adoptarea acestui act normativ reprezinta o noua etapa in alinierea legislatiei romanesti la normele europene in ceea ce priveste siguranta pietei agricole. Alinierea la cerintele europene in privinta Encefalopatiilor Spongiforme Transmisibile (EST) si a nutritiei animalelor va conferi Romaniei statutul de siguranta necesar pietei comunitare. Noile reglementari interzic abandonarea, ingroparea sau depozitarea deseurilor de origine animala in alte conditii decat cele stabilite de legislatia in vigoare. Consiliile locale sunt responsabile cu neutralizarea cadavrelor de animale provenite din gospodariile crescatorilor individuali de animale sau a celor gasite moarte pe teritoriul unitatilor administrativ-teritoriale, pentru care nu se poate identifica proprietarul. Consiliile locale vor avea obligatia sa isi asigure instalatii de incinerare/coincinerare autorizate, folosite exclusiv pentru necesitatile proprii, sau sa incheie contracte cu unitati de ecarisare. Activitatea de neutralizare a deseurilor de origine animala este sprijinita de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Nivelul sprijinului si modul de acordare a acestuia vor fi aprobate printr-o Hotarare de Guvern. De asemenea, cheltuielile eligibile pentru realizarea sau modernizarea instalatiilor proprii de procesare, respectiv de incinerare/coincinerare, autorizate si aprobate in conditiile legii, precum si nivelul acestora, se acorda prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Actul normativ prevede sanctiuni cu amenda cuprinsa intre 300 si 2.500 RON pentru nerespectarea noilor reglementari (C.S.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.