AI NOSTRI TINERI Parisul a fost considerat locul de formare a elitelor romanesti. Spre deosebire de trecut, a fi acum student la Paris presupune doar merite si eforturi proprii. Un semn al schimbarii in Romania a fost marea deschidere

AI NOSTRI TINERI

Parisul a fost considerat locul de formare a elitelor romanesti.
Spre deosebire de trecut, a fi acum student la Paris presupune
doar merite si eforturi proprii.

Un semn al schimbarii in Romania a fost marea deschidere spre studii superioare a tinerei generatii. Datorita fondurilor provenite de la Uniunea Europeana prin programele ""Erasmus"" si ""Socrates"" si al burselor guvernamentale, numarul studentilor si doctoranzilor romani in Franta este mare.
Conditia pentru a fi student la Paris tine insa, in principal, de statutul universitatii romanesti. Prestigiul si relatiile acesteia conduc la incheierea unor acorduri de colaborare cu o universitate din strainatate.
Protocoalele dintre cele doua institutii sunt trimise Departamentului de Educatie al Consiliului Europei, care finanteaza bursele studentilor si profesorilor din fostele tari comuniste.
Bursele celor din Vest care vin in Romania sunt platite insa din bugetul propriu al institutiei de invatamant care a acceptat respectivul acord. Un ajutor considerabil, prin urmare, acordat de Occident tarilor estice, in vederea compatibilizarii fortei de munca si cercetarii in viitoarea Uniune Europeana extinsa.
STUDENTI LA PARIS. Am cunoscut multi studenti romani la Paris. Pana la un punct, conditia lor este similara studentului francez sau de indiferent ce alta origine, Parisul contand si ca etapa in desavarsirea intelectualului american. Ca pentru orice student, admiterea presupune obligatia de respectare integrala a regulamentelor institutiei unde ai fost primit. Italian, roman sau marocan, de la cunoasterea foarte buna a limbii franceze nu se face rabat. Problemele personale nu sunt amestecate aici cu cele profesionale, iar invocarea scuzei de-a fi din alta tara ar starni nedumeriri: drepturile egale cu studentul francez presupun si obligatii similare. Prin urmare, studentul roman munceste mai mult decat francezul pentru a fi, in examene, la inaltimea acestuia.

""SLUJBE"" DE STUDENT. Parisul fiind unul dintre cele mai scumpe locuri de trait din lume, bursele studentesti abia acopera cazarea. Ca sa faca fata celorlalte cheltuieli, studentul strain trebuie sa munceasca. Muncesc, in cele mai multe cazuri, si colegii francezi ai caror parinti au o optica educationala diferita de cea romaneasca. Daca romanii amana, ca pe-o nefericire, timpul in care urmasul lor va lucra intr-un indefinit ""ii vine lui vremea"", occidentalul isi motiveaza timpuriu copiii ""sa-si ia o slujba"". A castiga bani ca elev sau student e o predictie de buna insertie sociala.
De altfel, bursele pe care le primesc romanii din partea Uniunii Europene sunt pentru maximum un an universitar. Ca sa-si continue studiile, in decursul acelui prim an, romanul trebuie sa-si caute de lucru. Afisierele din campusurile universitare iti dau o imagine despre incercarile locatarilor de-a gasi un ""boulot"", adica o munca ocazionala. Tipica este slujba de baby-sitter, deloc usoara si de responsabilitate pentru copiii luati in grija. Mai cautat e sa fii lucrator ecologic (gunoier, in vocabularul activ de pe malurile Dambovitei), slujba bine platita si fara raspunderi periculoase.
In spalatoriile caminelor, prezenta unor uniforme de chelneri, paznici sau portari te ajuta sa-ti faci o idee despre viata studentilor. O deosebire intre a fi student la Paris sau la Bucuresti este tocmai viziunea asupra ""slujbei"": pe malurile Senei - ceva ce trebuie bine facut si respectat ca atare, indiferent in ce nisa sociala e proiectata. Poate ca aceasta e prima dintre invataturile pentru care merita sa studiezi la Paris.

DIFICULTATI DE ADAPTARE. Un ""amanunt"" putin popularizat printre cei care privesc cu oarecare invidie studentii plecati cu burse la studii in strainatate este faptul ca daca nu sunt promovate acolo examenele, fondurile europene se blocheaza. Daca notele si calificativele primite nu atesta rezultate corespunzatoare, studentul urmeaza sa-si achite el cheltuielile facute.
Revenit dupa o bursa Erasmus, tanarul se pomeneste in fata altor dificultati care tin de echivalarea anului de studiu parcurs in strainatate. Programele universitatii romanesti sunt rareori compatibile cu cele ale institutiei frecventate ""afara"". Solutia de moment este atunci periplul studentului pe la fiecare profesor titular de curs pentru echivalarea fiecareia dintre notele sale. Sunt facultati unde nu exista prea multe corespondente cu pachetele de cursuri pentru care-a optat in strainatate studentul neavizat, astfel ca, la revenirea in tara, se pomeneste in situatia de-a repeta anul de studii pentru care-a fost bursier la Paris.
Spre ""mandria noastra"", multi dintre studentii romani la Paris reusesc nu doar sa faca fata, ci chiar sa se claseze printre primii in cercurile lor. Intr-o asemenea situatie e Stefan Popescu, doctorand in istorie la vestita Sorbona. ""Eram prea sarac pentru a merge la studii in Bucuresti"" - a fost surprinzatoarea explicatie pe care ne-a dat-o privind drumul spre Paris.
Cartile si studiile publicate pana acum l-au ajutat sa-si gaseasca de lucru in institutii adecvate pregatirii sale. A intrat in elita tinerilor care ""promit"" din Franta ""ca si cum as fi trait aici dintotdeauna"", marturiseste Stefan Popescu. Are cu profesorii sai o ""relatie afectiva"" si e apreciat ca orice francez. Atata doar ca pentru a ajunge aici - zice el - ""trebuie sa muncesc poate dublu in comparatie cu colegii francezi"". O compensatie a acestor eforturi e convingerea ca in aprecierea sa pozitiva e si aprecierea tarii natale.
Doctorandul Luciana Radut e deja cercetator si cadru universitar. De trei ani face parte dintr-un grup de cercetare al Laboratorului European de Psihologie Sociala. Anul acesta a fost invitata la Roma, la Scoala de vara despre reprezentari sociale. Incepand de anul trecut tine seminarul de psihologie sociala a comunicarii la Sorbona, unde e si doctorand. Din toamna va colabora la stagiile de pregatire pentru Uniunea Europeana a unor functionari din institutii publice franceze. ""Sunt multi studenti romani care fac doctorate aici, explica ea. Pentru ca nu au fost suficient de activi si s-au limitat doar la studiu, fara sa-si trimita candidaturile peste tot unde ar avea ceva de facut, la 33 de ani se pomenesc fara conexiuni nici in Romania, nici in Franta. Si se pierda€¦""

Traditia studiilor la Paris este indelungata in Romania.
In 1845 a fost creata ""Societatea Studentilor Romani
din Paris"". Printre membrii fondatori ai Societatii se aflau Nicolae Balcescu, Ion Ghica, Dimitrie Bolintineanu, Mihail Kogalniceanu, C.A. Rosetti,
Ion Bratianu, A.C. Golescu. Formatia culturala era desavarsita de adoptarea
spiritului democratic francez.

In epoca moderna, la Paris s-au format elitele culturale si politice ale Romaniei. Pentru educatia vlastarelor cu ""sange albastru"" boierii romani intelegeau sa dijmuiasca si uneori sa vanda mosii.
Oricat ne-ar parea de
surprinzator si in anii
comunismului, cand Occidentul era considerat ""putred"", au fost bursieri romani in Franta. Si ei erau insa vlastari ai unei elite - cea ""rosie"".

TRASEU DE DOCTORAND


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.