CASA ROMANEASCA Cine are curiozitatea sa caute pe Internet institutiile al caror nume contine adjectivul ""roumain/roumaine"" va ajunge cu siguranta si in pagina numita ""La maison roumaine"" - Casa Romaneasca. In 1982 a aparut la Paris L

CASA ROMANEASCA

Cine are curiozitatea sa caute pe Internet institutiile al caror nume contine adjectivul ""roumain/roumaine"" va ajunge cu siguranta si in pagina numita ""La maison roumaine"" - Casa Romaneasca.

In 1982 a aparut la Paris La maison roumaine - Casa Romaneasca. A fost gandita ca o asociatie care trebuia sa aduca in atentia francezilor problema romaneasca, sa faca lobby pentru Romania. Nu pentru Ceausescu si politica lui, ci pentru romanii nevoiti sa o suporte. Fondatorii asociatiei au fost Cristina Sturdza si Alexandru Ghika, descendenti ai vechilor familii boieresti care traiau in acel moment la Paris.

FARA ""OFICIALII ROMANI"". Casa Romaneasca se recomanda ca o asociatie culturala independenta. La aceasta imagine, dl Victor Stelian Popescu, actualul presedinte al Casei Romanesti, tine foarte mult. ""Nu vrem sa fim ajutati de nimeni, de nici o oficialitate, spune dl Popescu. Suntem independenti, iar aceasta este o chestiune de principiu. Chiar si dupa a€™89 am exclus orice colaborare. Nu avem cine stie ce fonduri, activitatea noastra este modesta, dar preferam sa fie asa, realizata doar prin mijloace proprii.""

PARALELISM INSTITUTIONAL. Centrul Cultural Roman de la Paris are programul sau, organizeaza conferinte si expozitii. Casa Romaneasca organizeaza la randul ei conferinte, dar nu si expozitii, deoarece nu are sediu propriu. Functioneaza intr-o cladire inchiriata de la Comunitatea Unita Greco-Catolica din Franta.
ASOCIATIA. Principala activitate a asociatiei consta in organizarea de conferinte. Conferentiarii sunt romani stabiliti in Franta, francezi si mai rar specialisti care traiesc in Romania. Pe langa organizarea de conferinte, Casa Romaneasca mai dispune in prezent de o biblioteca proprie. Zestrea de carte a fost in trecut mai bogata si mai valoroasa. La fondare a mostenit un important lot de carti de la Fundatia Universitara Carol I care functiona la Paris. Un incendiu a distrus insa cea mai mare parte a bibliotecii initiale. Cu timpul s-a reusit reconstituirea bibliotecii, cu ajutorul donatiilor. Astazi, la Casa Romaneasca din Paris pot fi consultate aproximativ 7.000 de volume, majoritatea in limba romana. Este disponibila o zi pe saptamana, dar nu sunt prea multi cititori.

FIU DE GAZETAR CELEBRU


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.